reklama

Státní zastupitelství nyní rozhodne, zda obžalobu podá. "Vyšetřování bylo ukončeno. Na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem byl postoupen spisový materiál s návrhem na podání obžaloby," sdělil žalobce Lukáš Otipka, který případ dozoruje.

Obvinění z přijímání úplatků si ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný vyslechl v červnu 2015. Spolu s ním začala policie stíhat i jeho manželku Šárku, a to pro legalizaci výnosů z trestné činnosti. Loni v srpnu pak policie obvinila ještě další dvě osoby z prostředí zdravotnických firem, které podezírá z poskytnutí úplatku Nečesanému. Obě si proti zahájení trestního stíhání podaly stížnost. A jedna z nich uspěla.

Případ souvisí s údajným předražením zdravotnických zakázek za vybavení kardiocentra a traumacentra v liberecké nemocnici za 239 milionů korun. Týká se zakázek z let 2008 až 2009. Modernizace oddělení měla být předražena o 24 milionů korun. Na základě účelově fakturovaných služeb měla společnost Sarmed, kterou v tu dobu vedla právě Nečesaného manželka Šárka, inkasovat peníze. Podle policie šlo o úplatky.

Nečesaný od počátku obvinění odmítá. Podle informací ČRo proto s advokátem nyní chystá žádost o zastavení trestního stíhání.