Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začal soud s exředitelem liberecké nemocnice Nečesaným, jeho manželka nevypovídala

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Liberec - V Liberci dnes začal soud v korupční kauze, v níž je obžalován bývalý ředitel nemocnice v Liberci Luděk Nečesaný, jeho manželka a zástupce zdravotní firmy Tomáš Macháček. Nečesaný údajně přijal úplatky přes 23 milionů korun, hrozí mu pět až 12 let vězení.

Bývalý ředitel nemocnice od počátku obvinění odmítá. Jako první měla dnes mluvit Šárka Nečesaná, která ale s odkazem na svůj zdravotní stav odmítla vypovídat.

Trestné činnosti se Nečesaný podle spisu dopouštěl v letech 2007 až 2010. Státní zástupce Lukáš Otipka při čtení obžaloby uvedl, že Nečesaný vybraným firmám umožnil za úplatky s libereckou nemocnicí obchodovat, případně zajistil, aby dodávaly zboží ve výrazně větším obratu. Státní zástupce zmínil čtyři firmy. Peníze neposílaly řediteli podle obžaloby přímo, ale objednávaly si poradenské služby u společnosti Sarmed, kterou založila v roce 2009 Nečesaného manželka Šárka.

Státní zástupce považuje spolupráci za fiktivní. I proto je Nečesaná mezi obžalovanými. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti ji hrozí tři až osm let vězení.

Ze zástupců zdravotních firem je mezi obžalovanými jen Tomáš Macháček z firmy MedicCor. Za podplácení mu hrozí rok až šest let.

Témata:  Luděk Nečesaný nemocnice Liberec soudy korupce

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy