Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman přijal Orbána, označil ho za přítele

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman přijal dnes na zámku v Lánech maďarského premiéra Viktora Orbána. Na jednání s ním se chce kromě diskuse o dalších tématech také omluvit za změnu kategorie českého velvyslanectví v Budapešti. Ministerstvo zahraničí změnu označilo za technickou úpravu související s rozpočtem, která nic nemění na prioritách zahraniční politiky. Také premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že česká pozice k Maďarsku se nemění.

Zeman kritizoval skutečnost, že ministerstvo zahraničí nebude do budoucna řadit ambasádu v Budapešti, stejně jako v několika dalších zemích, do kategorie "země s nejvyšší politickou důležitostí".

Diplomacie ale uvedla, že kategorizace vyjadřuje změnu v platových třídách vedoucích diplomatů, není to politický signál z hlediska bilaterálních vztahů nebo priorit české zahraniční politiky. Za ministra zahraničí Tomáše Petříčka se postavila i jeho ČSSD.

Český prezident při setkání s Orbánem před novináři oslovil maďarského premiéra jako "více než dobrého přítele" a uvedl, že ho schůzka velmi těší. Připomněl také jejich poslední setkání začátkem v listopadu v Šanghaji.

Pan prezident na zámku v Lánech přátelsky přivítal maďarského premiéra Viktora Orbána. Maďarsko je strategickým partnerem České republiky, opravdovým spojencem a země s nejvyšší politickou důležitostí. pic.twitter.com/f0MVCdoyCP

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 30. listopadu 2018

"Měl jsem také zajímavou schůzku s Viktorem Orbánem, kterému jsem blahopřál ke statečnému postoji v oblasti lidských práv, protože jedno z lidských práv je uchování kulturních kořenů, v daném případě evropských kulturních kořenů," prohlásil tehdy český prezident.

Orbán se dnes dopoledne setkal s Babišem, poté jednal i s předsedy obou komor Parlament. Večer má v plánu ještě schůzku s kardinálem Dominikem Dukou.

Témata:  Miloš Zeman Viktor Orbán Zámek Lány

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.