Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Působení ruských a čínských agentů v Česku? Ovčáček obratem reaguje

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Sebevědomý a silný demokratický stát nemusí podléhat obavám a zájmem České republiky je co nejširší ekonomická spolupráce. V reakci na varování Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství ohledně čínské nové Hedvábné stezky a vlivu čínských tajných služeb to na dotaz ČTK uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Kontrarozvědka BIS v dnes zveřejněné výroční zprávě za rok 2017 mimo jiné uvádí, že vzrostla intenzita činnosti čínských zpravodajců působících pod diplomatickým krytím.

Jejich vojenští kolegové z Vojenského zpravodajství ve své zprávě píšou, že Iniciativa nové Hedvábné stezky se kvůli její globální ambici a kvůli pravděpodobnosti jednostranné čínské expanze stane zdrojem rostoucích obav představitelů Evropské unie.

Prezident Miloš Zeman se netají podporou ekonomické spolupráce s Čínou i projektu Hedvábné stezky, podporuje i čínské investice v ČR včetně společností CEFC a CITIC. Šéfa CEFC Jie Ťien-minga ustanovil jako svého poradce. Ve funkci ho nechává i poté, co se Jie dostal v Číně do potíží se zákonem. Zeman se v dubnu chystá na již pátou návštěvu Číny ve své funkci, zúčastní se summitu o Hedvábné stezce.

Na dotaz ČTK, zda se prezident neobává, že svou podporou Hedvábné stezce poškodí zájmy ČR, Ovčáček odpověděl, že sebevědomý a silný demokratický stát nemusí podléhat obavám. "Zájmem ČR je co nejširší ekonomická spolupráce. V tomto směru nesmíme zaostat za našimi partnery v EU, kteří právě s Čínou velmi úzce spolupracují v ekonomické oblasti," uvedl.

Sebevědomý a silný demokratický stát nemusí podléhat obavám a zájmem České republiky je co nejširší ekonomická spolupráce: https://t.co/jIXjeUqaTY

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 3. prosince 2018

Témata:  Miloš Zeman BIS (Bezpečnostní informační služba ČR) vojenské zpravodajství Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy