Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman opět perlil. Na nástupu Hradní stráže si podal 30 „fašistických výtržníků”

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: ČTK

Hradní stráž dnes slavnostním nástupem na Pražském hradě oslavila 100 let od svého založení. K výročí jejím příslušníkům pogratuloval prezident Miloš Zeman a za válečné veterány Emil Boček. Hodinové akci, která se konala na třetím hradním nádvoří, přihlížely stovky lidí. První jednotka, která střežila sídlo československého prezidenta, byla zřízena 7. prosince 1918. Nejprve Pražský hrad po vzniku Československa střežili sokolové, později je vystřídali legionáři.

Dnešního nástupu se zúčastnily desítky příslušníků Hradní stráže, doplnila je také jednotka Čestné stráže prezidenta Slovenské republiky, jízdní čestná stráž s historickou standartou prezidenta republiky z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem a čestné stráže Československé obce legionářské, České obce Sokolské a klubu vojenské historie v historických uniformách.

Boček, veterán druhé světové války, v proslovu Hradní stráž označil za pokračovatele legionářských tradic. Zeman zavěsil na prapor Hradní stráže stužku. V projevu poznamenal, že Hradní stráž je spojena s dějinami českého státu v dobrém i zlém. Za temný okamžik označil 28. říjen letošního roku, kdy podle něj 30 "fašistických výtržníků" nadávalo lidem, kteří přicházeli na slavnostní udělování vyznamenání. Zopakoval, že proto příští rok Hradní stráž vytvoří "špalír úcty", kterým budou ocenění procházet. "Demokracie se musí umět bránit. Spoléhám na to, že Hradní stráž splní svou povinnost," řekl Zeman.

Stuhu na prapor Hradní stráže zavěsila také starostka České obce sokolské. Vybraní vojáci, civilní zaměstnanci či zástupci veteránů následně dostali pamětní medaile Hradní stráže. Oslavy výročí vzniku Hradní stráže završil slavnostní koncert Hudby Hradní stráže a Policie České republiky ve svatovítské katedrále.

Hradní stráž je jednou ze tří složek českých ozbrojených sil. Tvoří ji přes 700 zaměstnanců, většinou vojáků, ale pracují v ní i civilní zaměstnanci. Za úkol má nejen vnější ostrahu areálu Pražského hradu, ale i hlídání lánského zámku. Vojáci Hradní stráže se jako čestná stráž účastní i reprezentačních a protokolárních aktů prezidenta.

Založení Hradní stráže se váže k 7. prosinci 1918, kdy byla nařízením československého vrchního velitelství zřízena pro vojenskou ochranu Pražského hradu pěší setnina, která patřila do 28. pěšího pluku v Praze.

V počátcích jednotku tvořilo zhruba 170 mužů. Na ostraze Hradu se podíleli i členové Sokola z Hradčan, později českoslovenští legionáři z francouzské, italské a ruské fronty. Za druhé světové války byla stráž zrušena a její úkoly plnilo vládní vojsko.

Témata:  Miloš Zeman Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy