reklama

"Model Medianu potvrzuje, že kauza se synem Andreje Babiše nevedla k propadu podpory hnutí ANO. Růst podpory hnutí je ale omezený, o jeden procentní bod," uvedli autoři průzkumu.

SPD má nyní podle Medianu desetiprocentní podporu a v posledních průzkumech zaznamenává pozvolný nárůst podpory. ČSSD by volilo 7,5 procenta lidí a KSČM má sedm procent, obě strany podle analytiků poslední události oslabily. STAN by přesvědčilo šest procent voličů, KDU-ČSL 5,5 procenta a TOP 09 se pohybuje na pětiprocentní hranici nutné pro vstup do dolní komory Parlamentu.

"KDU-ČSL, Starostové a TOP 09 oscilují okolo pěti procent. U Starostů lze ale sledovat vzestupnou tendenci, zatímco u TOP 09 dlouhodobě spíše klesající," napsali analytici Medianu.

Kauza Babišova syna podle sociologů vedoucí pozici ANO neohrozila, naopak aktivizovala jeho příznivce. Liberálnější voliči sice částečně přešli k Pirátům a STAN, ANO si jejich ztrátu ale vynahradilo větší podporou od levicových voličů z řad ČSSD a KSČM, kteří výrazně důvěřují Andreji Babišovi, uvedl Median.

Ochotu jít k volbám projevilo 60,5 procenta respondentů, což je obdobná volební účast jako při volbách v loňském roce. O účasti jsou více přesvědčeni starší lidé, dotázaní s vyšším vzděláním a s vyšším příjmem. Naopak s účastí váhají mladší lidé a lidé bez maturity.

Výzkum se uskutečnil od 10. listopadu do 9. prosince na vzorku 1056 respondentů starších 18 let. "Celý vzorek byl dotazován již po zveřejnění nových informací v kauzách premiéra Babiše a v průběhu vládní krize," dodali autoři průzkumu.