reklama

Hradní mluvčí je sice, stejně jako prezident Miloš Zeman, na dovolené, přesto se úplně neodmlčel. Na twitteru se rozhodl bránit českého premiéra. Naznačil přitom, že za projednáváním jeho údajného střetu zájmů v Bruselu muže být něco víc, než se zdá.

„Za vším hledej peníze. Jsem zcela přesvědčen, že bruselské tažení proti Agrofertu má ve skutečnosti cíl zbavit západoevropské agrofirmy české konkurence. Čeští europoslanci prostě ze sebe dělají hejly,“ vzkázal Ovčáček.

Co se vlastně v europarlamentu dělo?

Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger ve středu oznámil, že dokud nebude vyjasněna situace okolo možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše, nehodlá Evropská komise vyplácet Agrofertu žádné dotace.

Jeho slova ale vyvolala nejasnosti, následně se objevila zpráva, že nejde jen o Agrofert, ale že řádné dotace nebudou vypláceny České republice. Česká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ale naopak tvrdí, že jde opravdu o zastavení dotací holdingu Agrorert.

To se ale řadě europoslaneců nelíbí. „Pokud se potvrdí podezření, že ČR je od srpna zcela odříznuta od evropských dotací kvůli kauzám českého premiéra, jednalo by se o bezprecedentní událost, která musí vyústit v jediné: definitivní konec vlády Andreje Babiše, který poškodil naši republiku jako nikdo v její historii,“ vzkázal předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Podobně to vidí i předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Aby bylo jasno : Neexistuje žádný vztah EU-Agrofert. Peníze Agrofertu platí Česká republika a pak je účtuje EU. Pokud EU neproplatí zjevné zlodějny, propad příjmů bude mít ČR. Agrofert bude na svých,“ zdůraznil.

„Evropská komise bude auditovat #dotace, které dostal #Agrofert. Již v lednu. A aby bylo jasné, nejde o spor Česká republika a #EU, jde o problém s podnikáním českého premiéra @AndrejBabis jako osoby a jeho zřejmý nesoulad s unijními, a tedy i našimi pravidly,“ vysvětloval na twitteru europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer.

„Upřesnění - komisař oznámil, že v lednu proběhne audit, který prověří #dotace, které firmy @AndrejBabis budou nárokovat od srpna (kdy začal platit evropský zákon o #stretzajmu), ale i peníze, co dostaly předtím,“ doplnil.