Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stoleté výročí: Tomáš Garrigue Masaryk se opět vrací vlakem z exilu do své vlasti

historický vlak připomíná návrat prvního československého prezidenta T.G.Masaryka a rekonstruuje jeho návrat do vlasti Fotogalerie +2
historický vlak připomíná návrat prvního československého prezidenta T.G.Masaryka a rekonstruuje jeho návrat do vlasti
Foto: České dráhy

České dráhy ve spolupráci s Československou obcí legionářskou a Národním technickým muzeem pořádají 21. a 22. prosince unikátní rekonstrukci příjezdu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka z exilu zpět do vlasti. Při neopakovatelné akci budou z rakousko-českých hranic do Prahy vypraveny dva speciální vlaky, z nichž jeden bude historický a na jeho palubě pojede T. G. Masaryk v podání herce Otakara Brouska a jeho kostýmovaný doprovod. Druhá souprava bude sloužit veřejnosti. Cestující mohou zažít autentickou atmosféru této významné historické události na vlastní kůži v rámci připomínky 100. výročí Československé republiky.

Unikátní události se může zúčastnit dnes a v sobotu 22. prosince široká veřejnost, která může přivítat příjezd prezidenta z Horního Dvořiště přes České Budějovice a Tábor do Prahy a sledovat jeho cestu po celé historické trase, kudy prezident v roce 1918 přijel do Prahy.

Unikátní je také celá historická souprava. V čele se nachází rakouská parní lokomotiva 310.23, která příjezd Masaryka pamatuje. Tento typ se vyráběl v letech 1910 až 1916 a ve své době patřil k největším a nejsilnějším rychlíkovým lokomotivám v Evropě. Také souprava je unikátní. Jedná se o historické vagóny především z 20. a 30. let minulého století. V soupravě je ale zařazen jako nejstarší také bývalý salonní vůz arcivévody Františka Ferdinanda d´Este z roku 1909.

Rekonstrukce návratu T. G. M. z exilu

Stylová rekonstrukce příjezdu prvního československého prezidenta je naplánovaná na 21. a 22. prosince 2018 a stejně jako před sto lety budou z jižních Čech do Prahy vypraveny dva speciální vlaky. Ten první, s názvem „T. G. M.“, bude patřit výhradně Masarykovi, kterého ztvární známý herec Otakar Brousek. Na palubě s ním pojede doprovod v dobových kostýmech a početná skupina legionářů. Druhá souprava už bude vyhrazena veřejnosti a ponese název „100 let spolu“. Do čela expresu „T. G. M.“ se postaví rakouská parní lokomotiva 310.23 „Hrboun“, zapůjčená ze železničního muzea ve Strasshofu. Nejedná se o původní stroj 310.52, který vezl vlak s TGM před 100 lety, jelikož se nedochoval. Půjde ale o odpovídající typ lokomotivy.

Za lokomotivou bude řazen vůz přezdívaný „Pancéřák“ a dále Masarykův salonní vůz, salonní vůz Františka Ferdinanda d´Este, další dva „Pancéřáky“ a doprovodný vůz lokomotivy. Doprovodný expres „100 let spolu“ budou tvořit novější vozy soupravy Retro Ostravan a vlak poveze vícesystémová lokomotiva řady 380 s unikátním polepem k výročí 100 let republiky. Tato souprava vyjede v pátek 21. prosince v ranních hodinách naproti vlaku T. G. M. a odpoledne i celý druhý den již bude hrát doprovodnou roli s možností svezení pro širokou veřejnost. Jízdenky na tyto spoje lze zakoupit na e-shopu www.cd.cz/eshop.

Jízdenky je možné koupit i z a do jiných stanic na trase vlaku. Ve vlaku platí běžné jízdenky ČD s povinnými rezervacemi.

Atraktivní předjíždění souprav

Cestující z doprovodného vlaku „100 let spolu“ budou mít možnost vždy přivítat Masarykův vlak a jeho doprovod na nádražích v jednotlivých městech, jelikož do jednotlivých destinací se budou oba vlaky v průběhu své cesty předjíždět. Míjení obou expresů bude zážitkem nejen pro cestující, ale i pro milovníky železnice, kteří si hodlají pořídit z této mimořádné akce fotografie či video. Předjíždění vlaků je naplánováno v Rybníku, Chotýčanech, na dvoukolejce Doubí u Tábora – Planá nad Lužnicí, estakádě u Chotovin (odb. Sudoměřice u Tábora) a v Senohrabech. Zájemci o akci, kteří nemají k dispozici dostatek času, aby absolvovali celou cestu zvláštním vlakem, mohou využít i pravidelné vlakové spoje ČD na trase Horní Dvořiště – České Budějovice – Veselí nad Lužnicí – Tábor – Benešov – Praha. Právě ve zmíněných městech oba expresy zastaví, stejně jako před sto lety.

Bohatý doprovodný program

Města a obce na trase vlaků připravily v rámci zastavení bohatý program. Horní Dvořiště se bude pyšnit koncertem živé hudby a vystoupení dětského sboru. Zde se zároveň Masaryk přivítá – již na českém území – se synem Janem. V Rybníku je naplánována výstava historických souprav a prezidentova zdravice. Jihočeská metropole se k oslavám připojí koncertem, velkolepým přivítáním T. G. Masaryka na nádraží, kde zazní i 24 dělostřeleckých salv přesně jako před 100 lety, a průvodem Lannovou třídou až na náměstí. Tady budou Masaryka vítat českobudějovické zvony (bude zvonit i zvon na Černé věži Bumerin z roku 1723). V Českých Budějovicích prezident navštíví divadelní představení „Republika, takový krásný sen“ a následně zde přenocuje, stejně jako obě vlakové soupravy.

Druhý den se při odjezdu z Budějovic obejde bez oficialit. Naopak jedinečná slavnost bude pokračovat ve Veselí nad Lužnicí. Návštěvníci si budou moci užít koncert, přivítání Masaryka krojovanými družičkami a krátký pozdrav všem přítomným.  Ani v Táboře nebude nouze o živou hudbu a bouřlivé přivítání. Součástí programu je také vystoupení Masaryka na pódiu před nádražím, zbrojení lokomotivy historickou parní hasičskou stříkačkou a další kulturní program. Na slavnostní příjezd historické soupravy se návštěvníci mohou těšit také v Benešově. Program tu zahrnuje koncert živé hudby, krátkou zdravici Masaryka a slavnostní vypravení vlaku směrem do Prahy.

Přivítání v Praze

Praha celou nevšední událost zakončí vskutku velkolepě, jak se na prezidentův majestát sluší a patří. Po příjezdu na hlavní nádraží a krátkém uvítání na peronu se Masaryk odebere před budovu, kde se setká se zástupci historických spolků. Následně odejde do Vrchlického sadů a představí se veřejnosti. Tím program nekončí. Pokračovat bude průvodem Opletalovou ulicí až na Václavské náměstí k soše sv. Václava. Po návratu do Vrchlického sadů následuje divadelní představení „Republika, takový krásný sen“ a závěrečné zakončení dvoudenního programu.

Témata:  České Dráhy T.G. Masaryk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy