Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman pronesl vánoční poselství. Odsoudil v něm "lepšolidi", ocenil Babiše

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Česká televize

Demonstrace, na nichž lidé na podzim žádali demisi vlády a zejména premiéra Andreje Babiše (ANO), jsou v době svobodných voleb pohrdáním vůle občanů, řekl v dnešním vánočním poselství prezident Miloš Zeman. Protesty, které se konaly hlavně v pražských ulicích, označil za hysterickou vlnu. Demonstrovat za svržení vlády je podle něj pochopitelné jen v totalitních režimech. Prezident kritizoval i takzvané lepšolidi, kteří se podle něj považují za lepší než ostatní, všem radí a přitom sami nic nedokázali. Prezidentův projev odvysílaly televize Nova, ČT1, ČT24, TV Barrandov, Český rozhlas - Radiožurnál a Česká tisková kancelář.

"Jsem toho názoru, že demonstrovat za svržení vlády má plné oprávnění v situaci totalitního režimu. A sám jsem se dvou takových demonstrací zúčastnil," uvedl prezident. Za oprávněné považuje protesty proti něčemu konkrétnímu, například ve Francii proti zdražení pohonných hmot nebo v Maďarsku proti novele zákoníku práce. "Ale demonstrovat za svržení čili demisi vlády v podmínkách svobodných voleb je podle mého názoru pohrdáním vůlí voličů," prohlásil Zeman.

Demokrat je podle něj ten, kdo respektuje výsledky svobodných voleb, i když se mu nelíbí. Za primitivní hlupáky označil Zeman ty, kteří vyhazují kytice do odpadkového koše, což se stalo letos při oslavách 17. listopadu na pražské Národní třídě s květinami od premiéra i prezidenta.

Zeman v projevu zmínil také výsledky nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) týkající se důvěryhodnosti institucí. "Na prvním místě je armáda, za ní policie, na posledních místech je televize, dále tištěná média, dále neziskové organizace a konečně církve s asi 25 procenty důvěryhodnosti," poznamenal Zeman.

Tyto výsledky ho přivedly k termínu "lepšolidi", což jsou podle prezidenta lidé, kteří sami sebe považují za lepší, všem neustále radí, co mají ostatní dělat, své názory považují za nadřazené, a přitom sami v životě nic nedokázali a ničemu nerozumí. V té souvislost zmínil například komentátory v médiích nebo bývalé politiky. Prezident občany v projevu vyzval, aby si vážili lidí, kteří v životě něco dokázali a s úctou přijímali jejich rady. "Naopak ignorujte radílky, kteří sami v životě nedokázali nic," uzavřel Zeman.

Zeman dále poděkoval za hlasy v lednových prezidentských volbách, ve kterých obhájil mandát. "Nesmírně si toho vážím a slibuji, že budu i nadále usilovat o obranu národních zájmů České republiky a její suverenity, jak v oblasti migrace, tak v oblastech dalších," uvedl Zeman v projevu, který trval zhruba 25 minut.

Zeman svým voličům také slíbil, že bude podporovat ekonomickou diplomacii v oblasti exportu i importu a že bude pokračovat v setkávání s občany při svých cestách do jednotlivých krajů. "Plně respektuji i volbu těch občanů, kteří v prezidentské volby podpořili některého z mých protikandidátů," konstatoval. Ocenil, že i tito lidé šli k volbám.

Účast v prezidentských volbách podle něj nebyla špatná, vadil mu naopak nízký zájem občanů o podzimní komunální a senátní volby. "Více než polovina obyvatel měst a obcí byla zcela lhostejná vůči tomu, kdo bude tyto obce a tato města řídit," uvedl. Zopakoval v té souvislosti své přání, aby v Česku byla zavedena povinná volební účast, která by podle něj donutila k vyšší aktivitě i politické strany. Později Zeman zopakoval i návrh, aby se starostové a další politici volili přímo.

Zeman ocenil premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedy ČSSD Jana Hamáčka a KSČM Vojtěcha Filipa, že našli odvahu k vytvoření a podpoře současné vlády. Popřál jim úspěch v jejich práci, opozici zase popřál to, aby byla konstruktivním kritikem vládních návrhů a dokázala předkládat vlastní alternativní řešení.

Zeman varoval před zpomalením ekonomického růstu. Příčinami podle něj mohou být vznikající obchodní či celní války mezi Spojenými státy a Čínou, chystaný odchod Velké Británie z Evropské unie a nedostatek pracovních sil. Za jednu z cest k lepší ekonomické situaci považuje zvýšení produktivity práce například prostřednictvím robotizace.

"Zatímco první dva faktory nemůžeme ovlivnit, ten třetí ano," řekl Zeman k obchodním válkám, brexitu a nedostatku pracovníků. Dodal, že chápe návrhy na dovoz zahraničních sil, a zopakoval, že zdravým lidem, kteří odmítnou nabízenou práci, by měly být odňaty sociální dávky. "Ale to je všechno pouze krátkodobé řešení, dlouhodobé řešení vidím ve zvýšení produktivity práce, a to konkrétně formou robotizace," konstatoval.

Témata:  Miloš Zeman Vánoční poselství prezidenta ČR prezident ČR

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy