reklama

Mluvčí uvedla, že návštěvnost zoo letos překonala 1,4 milionu lidí potřetí za sebou, a to navzdory extrémním letním teplotám i absenci pěší lávky od Stromovky. Loni do zahrady přišlo 1,445.126 lidí, o více než 17.000 více než letos. V rekordním roce 2016 prošlo turnikety 1,448.353 návštěvníků.

Mezi největší chovatelské úspěchy pražské zoo letos patřilo narození mláděte hrabáče kapského, čtyřčat geparda, či mládě gibona stříbrného. Na svět přišlo i mládě pandy červené, druhé za dobu existence trojské zahrady. "Toto mládě se narodilo 2. července rodičům Wilmě a Patovi, ale dlouho zůstávalo v péči matky, ukryté v porodních boudách," doplnil ředitel zahrady Miroslav Bobek. Ve věku čtyř měsíců mláděte zoo určila, že jde o samečka. Na počátku prosince dostal jméno Flin.

Naopak 6. října uhynul v téměř 34 letech věku samec hrocha obojživelného Slávek. Do historie trojské zoo vstoupil především jako jeden ze symbolů katastrofální povodně z roku 2002. Když voda zaplavila pavilon tlustokožců, zůstal Slávek uvězněný v přízemí. Posléze ho však k všeobecnému překvapení objevili dobrovolníci živého a zdravého v prvním patře. Poté vznikl známý snímek, na kterém má Slávek svou širokou hlavu vystrčenou z okna pavilonu.

Pražská zoologická zahrada v Troji byla založena před 87 lety. První návštěvníky uvítala 28. září 1931. Od té doby se zařadila mezi nejnavštěvovanější místa v Praze.