reklama

Ve vrcholových partiích hor dnes vál silný vítr, který zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Turisté se tak mohli svézt jen na spodním úseku na Růžovou horu, odkud to je na vrchol 2,5 kilometru pěšky. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

"Je obleva a prší, lyžování je pro srdcaře. Výhodou je lyžování bez front na prázdných sjezdovkách," řekl ČTK jeden z lyžařů v areálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně. Ve středisku je na 19 kilometrech sjezdovek 20 až 60 centimetrů sněhu. Vlekaři věří, že s nadcházejícím ochlazením, které má přijít ve středu, se jim v příštích dnech podaří otevřít další sjezdovky.

Policie dnes na okraji Špindlerova Mlýna kontrolovala řidiče. Ti si pak vystáli kolonu na příjezdu od Vrchlabí ke Studenci. V koloně následně pokračovali až do Nové Paky na Jičínsku.

Sněhu je na hřebenech Krkonoš asi 90 centimetrů, například Luční bouda má 96 centimetrů. V lavinových katastrech stále platí druhý nejnižší stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.