reklama

Otazníky vyvolávají zejména plánované změny týkající se kvalifikace k výkonu profese. Doposud platilo, že k možnosti pracovat jako učitel bylo potřeba mít vysokoškolské vzdělání pedagogického směru. Novela však navrhuje umožnit vyučovat i těm vysokoškolsky vzdělaným zájemcům, kteří absolvují 250 hodin v kurzu doplňujícího pedagogického studia. 

„Je to podobné, jako kdyby ministerstvo zdravotnictví navrhlo, že léčit lidi mohou po tři roky inženýři nebo magistři, a když si dodělají 250hodinový kurz medicíny u nějaké soukromé vzdělávací firmy, stane se z nich podle zákona praktický lékař,“ diví se novele prezident pedagogické komory Radek Sárközi. Naráží na fakt, že na absolvování studia by měl každý adept tři roky. Studium by při tom negarantovaly jen pedagogické fakulty na univerzitách, ale také soukromé organizace s akreditací ministerstva.

„Nedokážu si představit, že lidé bez pedagogického vzdělání zvládnou kvalitně učit na základních školách, kde se po zavedení plošné inkluze vzdělávají společně žáci s různými speciálními vzdělávacími potřebami,“ namítá k novele Radek Sárközi, „i zkušení praktici s tím mají problémy.“ Diskutovaná inkluze výuku na druhém stupni základních škol značně ztěžuje.

Kvalifikace však není jediný problém, na který sami pedagogové upozorňují. Za paskvil považují zavedení adaptační doby pro učitele, v níž by učitel po nástupu na novou školu byl ve speciálním režimu."Například se zavádí dvouleté adaptační období. To může být přínosné pro čerstvé absolventy, ale podle návrhu se má týkat všech nových učitelů na dané škole. Tedy i učitelky s 25 lety praxe ve školství, která změní zaměstnavatele a přestoupí z jiné školy," uvádí tisková zpráva, kterou má Globe24.cz k dispozici.

Pedagogická komora chtěla zahrnout do novely zvýšení příplatku za třídnictvi na 2 500 Kč. V současnosti se odměna za funkci, která nese zvýšenou odpovědnost a množství administrativy připlácí kolem 500 Kč, což není zrovna kariérní růst, o který by pedagogové stáli. Nicméně námět pedagogické komory byl ministerstvem vedeným hnutím ANO označen za nesystémový, i když navyšení učitelských platů ma ANO ve svém programu.