reklama

KSČM se nelíbí třeba to, že Petříček podpořil lidoveckou europoslankyni Michaelu Šojdrovou v otázce přijetí syrských sirotků do Česka, přestože premiér Andrej Babiš je proti a plánuje jinou formu pomoci. „Postoje nového ministra zahraničí za ČSSD pana Petříčka je těžké pochopit, natož vysvětlit. Měl by si tudíž tento mladý politik uvědomit, že v této konkrétní věci jde i o životy lidí a nelze zde za rok říci “já to tak nemyslel, já vlastně vůbec nemyslel, ale pouze dělal jen to, abych se za každou cenu vymezil a zviditelnil",“ uvedl komunista Leo Luzar.

V uplynulých dnech vyvolala nesouhlas komunistů také Petříčkova slova o Ukrajině či uznání Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely. Návrh, který podpořila vláda i prezident, totiž přednesl právě Petříček. Podle komunistů je Petříčkovo působení v rozporu s národními zájmy Česka i historickými zkušenostmi.

Ministr Petříček se k opakované kritice ze stany KSČM vyjádřil už minulý týden. „Už se mi ani nechtělo reagovat, ale KSČM opět vyzývá k mému odvolání z vlády, i když podpořila programové prohlášení s jasným prozápadním kurzem, včetně našeho členství v EU a NATO. Já tuto politiku naplňuji i proto, že jde o mé osobní přesvědčení. KSČM není stranou vládní koalice a nemůže tak do zahraniční politiky či našeho politického a bezpečnostního ukotvení mluvit. O personálních otázkách rozhoduje za ČSSD její předseda,“ připomněl šéf české diplomacie. Předseda sociálních demokratů přitom dal jasně najevo, že za Petříčkem stojí.

Přesto by se nakonec mohlo stát, že na postu ministra zahraničí brzy ke změně dojde. Sám Petříček totiž oznámil, že na březnovém sjezdu ČSSD hodlá kandidovat na místopředsedu. Pokud by neuspěl, vnímal by to podle svých slov jako signál, že jeho straničtí kolegové jeho politiku nepodporují. Případné nezvolení by tak vnímal jako signál, že nemá podporu, aby úřad dál vedl.

Podle komunistů by to rozhodně nebyla ztráta. „Petříček chce být místopředsedou ČSSD, jinak pouvažuje o odchodu z ministerské židle. Mladý muž pozapomněl, že každý je nahraditelný. Když se vztekalo dítě, tak jej babičky trochu pokropily studenou vodou. U Petříčka by to chtělo přímo ledovou sprchu. Koneckonců není třeba se stresovat, odchod Petříčka by zajisté nebyla nenahraditelná ztráta,“ uvedla v prohlášení, které má server Globe24.cz k dispozici, poslankyně a předsedkyně Rozpočtového výboru Miloslava Vostrá.