Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CVVM: Volby by v únoru jasně vyhrálo Babišovo ANO. ODS se srovnala s Piráty

Adam Vojtěch (ANO)
Adam Vojtěch (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Únorové volby do Sněmovny by podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyhrálo ANO se zhruba třicetiprocentním ziskem hlasů, podobně jako v lednu. ODS se opětovně přiblížila k Pirátům, obě uskupení by měla kolem 15 procent hlasů.

ČSSD naopak od ledna mírně oslabila a jen těsně předstihla KSČM s deseti procenty. Na pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny skončila KDU-ČSL, pod ní se ocitly SPD, STAN a TOP 09. Výsledky svého volebního modelu dnes CVVM poskytlo ČTK.

ANO by podle CVVM získalo v únoru 30,5 procenta hlasů, což je o půl procentního bodu méně než v lednu. Piráti a občanští demokraté by měli shodně 14,5 procenta hlasů, a to díky meziměsíčnímu posílení ODS o půldruhého procentního bodu. ČSSD naopak stejnou měrou oslabila na aktuálních 11 procent, čímž se vrátila přibližně na úroveň srovnatelnou s posledními šetřeními loňského roku, uvedlo CVVM.

Volební model v únoru 2019: https://t.co/Usgp9I5Ri1 pic.twitter.com/xzKNETZxQF

— CVVM (@CVVMcz) 22. února 2019

KDU-ČSL zůstala stejně jako v lednu na pěti procentech, TOP 09 na třech procentech. Starostové si polepšili o jeden procentní bod na 4,5 procenta, což by byl podle modelu i zisk SPD. U lidovců, Starostů ani SPD by nebylo podle CVVM jisté, zda by se jejich zástupci do Sněmovny dostali či nedostali.

Z ostatních stran na tom byli nejlépe Zelení a Svobodní, získali by shodně jedno procento hlasů. Ve srovnání s lednovým měřením nebyly podle CVVM u jednotlivých stran zaznamenány statisticky významné změny.

Volební model připravilo CVVM na základě odpovědí 783 respondentů starších 18 let v šetření, které provedlo mezi 2. a 13. únorem.

Témata:  volební preference Hnutí ANO Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.