Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hon na losa v centru Brna: Samice se schovala v řepce, byla tak trochu "pod vlivem"

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brno - Na jihu Moravy se v pondělí odehrál velmi netradiční hon. Nebyl přitom ani na jelena, ani na divokého kance, ale na samici losa evropského. Pro policisty, hasiče i ochránce zvířat to byl naprosto nezapomenutelný zážitek.

Pole u Brna v pondělí pročesávali policisté na koních, strážníci, hasiči a ochránci přírody. Mezi řepkou se tu totiž proháněla tříletá samice losa evropského.

Jak se ocitla na jihu Moravy, není jasné. V poli se ale samička pořádně motala. Najedla se totiž řepky, která má v tomto množství na losy stejný účinek, jako na lidi čtyři promile alkoholu.

Zběsile uhánějící samičku zastavila až uspávací šipka vystřelená z policejního vrtulníku. Omámené zvíře vběhlo do potoka, kde ho chytli policisté a hasiči.

"Byla to ojedinělá událost i můj osobní zážitek, protože to byla první imobilizace z vrtulníku. Obávám se, že i první v České republice," řekl TV Nova veterinář Stanislav Mazánek.

A stejného názoru je i Roman Zajíček z Agentury ochrany přírody ČR, který stále nemůže pochopit, jak se los na jihu Moravy objevil. "Okraj Brna je naprosto netypickým místem, kde se ještě nikdy nevyskytl," popsal reportérům.

Zvíře je zdravotně naprosto v pořádku, bude proto převezeno na Třeboňsko, kde ho vpustí do volné přírody.

Témata:  Brno Policie ČR zvířata

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy