Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká pošta opět zdražuje. Češi si od března pořádně připlatí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Česká pošta pokračuje v trendu zvyšování cen za doručovací služby. Navzdory tomu, že se lidé bouří proti způsobu, jakým jsou zásilky doručovány, budou nyní nuceni si připlatit. A to mnohdy i o částku ve výši několika desítek či stovek korun za jednu zásilku.

Česká pošta na svých stránkách vyvěsila ceník, který vstoupí v platnost od 1. března. Oproti stávajícímu ceníku dochází ke změnám především u balíkových služeb, kde se namísto váhy budou nově cenit rozměry.

V případě obyčejných psaní se cena nemění a stejná zůstává i u doporučených nebo cenných dopisů. Zajímavější je ale situace u služeb Balík do ruky a Balík na poštu, kde se cena místy rapidně mění.

V tuto chvíli zaplatí odesílatel za nejmenší balíkovou zásilku do ruky o hmotnosti do 2 kg 138 Kč, resp. 125 Kč se zákaznickou kartou. Podle nového ceníku bude základní cena tvořena velikostí balíčku, kdy nejdelší strana musí měřit 35 cm. V takovém případě zaplatí odesílatel 129 Kč bez zákaznické karty a 119 Kč se zákaznickou kartou.

Stávající ceník umožňuje dále poslat zásilku do hmotnosti 5 kg za 152 Kč, to ale nový ceník ruší. Další větší zásilka, kterou půjde odeslat, bude do velikosti 50 cm, a to za 159 Kč. Stejně tak Česká pošta ruší zásilky o hmotnosti do 10 kg za 173 kč, nově je nahradí další velikostní kategorie do 100 cm za 209 Kč.

Největší zásilku, kterou mohl nyní běžný zákazník odeslat bez uzavřené dohody s Českou poštou, byla zásilka o hmotnosti do 30 kg za 294 Kč. Od března půjde zaslat největší zásilku o velikosti do 240 cm, avšak za cenu 359 Kč.

Jedním z nejčastějších problémů, který lidé dle sociálních sítí s poštou mají, je, že Balík do ruky stejně končí na poště, neboť dle zkušenosti mnoha lidí doručovatelé u dveří ani nezazvoní. Následující srovnání cen balíku na poštu proto možná bude pro čtenáře zajímavější.

V současnosti lze zaslat zásilky o hmotnosti menší než 2 kg do 30 kg ze cenu od 108 Kč do 239 Kč. Nově půjde o zásilky od velikosti do 35 cm za 109 Kč po velikost do 240 cm za 339 Kč.

V případě obyčejného balíku se cena také zvedá. Za balík do 2 kg hmotnosti nyní odesílatel zaplatil 74 Kč, nová nejnižší sazba bude činit 89 Kč. Naopak nejvyšší cena, která činila při obyčejném balíku a zásilce 144 Kč při váze do 20 kg, nyní stoupá na 319 Kč při rozměrech do 240 cm.

I cenné balíky podraží. Za ten nejmenší o váze do 2 kg nyní odesílatelé zaplatili 110 Kč, nově to bude 129 Kč při rozměrech do 35 cm. Nejvyšší cena pak stoupla z 211 Kč za balík do váhy 20 kg na 359 Kč za balík o hmotnosti max 240 cm.

Cena doporučeného balíčku rovněž roste. V současné době necháte na poště za jeho odeslání od 74 Kč při váze do 500 g až po 83 Kč při váze do 2 kg. Základní cena dle nového ceníku ale začíná ještě výše, a to až na 99 Kč za za základní doporučený balík o rozměrech do 35 cm, a narůstá až na 169 Kč při rozměrech do 60 cm.

Témata:  Česká pošta

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy