reklama

„Včasné rozhodnutí Evropské komise může v této věci ochránit veřejné prostředky a zmírnit tak případné škody. Právníci Evropské komise již zpracovali podrobný právní rozbor, tak předpokládám, že se jím komise bude řídit," uvedl Ivan Bartoš. Samotná výzva se netýká auditů, které v těchto dnech Evropská komise provádí. Tyto audity se týkají období před nabytím účinnosti nového finančního nařízení a neřeší tak protiprávní stav poskytování dotací členům současné vlády v ČR po 2. srpnu 2018, který Piráti chtějí bezodkladně řešit.

 Liknavý přístup současného složení Evropské komise může mít podle Pirátů značně negativní dopad. Finanční nařízení ke střetu zájmů vstoupilo v účinnost již před více než půl rokem a od této doby je porušováno. K tomuto závěru dospěl kromě analytického týmu Pirátů ve svém rozboru i Právní servis Evropské komise, který prostřednictvím světových médií unikl v prosinci minulého roku na veřejnost. Podle Pirátů další nečinnost Evropské komise zvyšuje nejistotu postavení členů české vlády a potenciální zneužívání jejich vládního postavení a také nejistotu čerpání evropských dotací koncernů Agrofert a Agrotrade.

Piráti jsou přesvědčeni, že není možné čekat na příští složení Evropské komise, a to i s ohledem na slova komisařky Coriny Crețu, která v listopadu minulého roku na zasedání Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu potvrdila, že Evropská komise na zaslané otázky do konce ledna odpoví. „Slíbenou odpověď jsme od komisařky doposud nedostali, a proto jsme se rozhodli touto výzvou přimět Evropskou komisi k akci, aby nedošlo ke zbytečnému odkladu rozhodnutí," doplnil Bartoš.        

„Společnosti z koncernu Agrofert jsou dlouhodobě štědrým sponzorem hnutí ANO. V minulosti věnovaly tomuto hnutí dokonce několik milionů korun. Vyčkávání s rozhodnutím v takto zásadní záležitosti se tak dotýká i přímo financování nejvlivnějšího politického uskupení v ČR," dodává pirátský senátor Lukáš Wagenknecht. Piráti využili k podání výzvy článek 265 Smlouvy o fungování Evropské unie a Evropská komise tak bude mít 2 měsíce na odpověď.

Česká pirátská strana a Transparency International podali v minulém roce Evropské komisi podnět v souvislosti se střetem zájmů členů vlády – premiéra Andreje Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana. K této věci dokonce Evropský parlament přijal rezoluci se závěrem, že Andrej Babiš a Miroslav Toman jsou ve střetu zájmů. Hned 3 eurokomisaři se této věci věnovali během svých pravidelných veřejných slyšení na půdě Evropského parlamentu. Toto téma již tedy podle Pirátů bylo podrobeno dostatečné odborné diskusi.