Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reorganizace policie jako zástěrka Sobotkovy privatizace OKD? Novinář se zamýšlí nad jeho úlohou v celé kauze

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ve sporu o reorganizaci policie jsou v hlavních rolích vidět ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Komentátor a americký novinář Erik Best se však zamýšlí, jakou roli v celé kauze hraje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle Besta by bylo zjednodušující tvrdit, že ČSSD přišla s plánem na reorganizaci policie jen proto, aby ochránila Sobotku od „závažného, nebo dokonce jednostranného, vyšetřování privatizace OKD".

„Jedním z impulsů pro návrh reorganizace to ale nejspíš bude. Jak by to vypadalo, kdyby ve volebním roce stanul před soudem další expremiér? Sobotka se zuby nehty snaží příliš se nehlásit k odpovědnosti za plán reorganizace, aby nemohl být obviněn z konfliktu zájmů," píše ve svém pravidelném zpravodaji Final Word Best.

Premiér podle něj trvá na tom, že vše je plně v kompetenci policejního ředitele a ministra vnitra. „I když už před týdnem bylo jasné, že jde o velkou věc, když se Sobotka 5. června objevil v Otázkách Václava Moravce, nepřišla na reorganizaci vůbec řeč," píše novinář s tím, že už před několika dny označil v analýze reorganizaci policie za jednu z nejvýznamnějších událostí české politiky a byznysu od založení ANO v roce 2011.

„V nedělních OVM premiér chyběl a k dispozici nebude ani příští víkend. Tou dobou si totiž bude s Komunistickou stranou Číny vyměňovat tipy na to, jak udržet subjekty jako policie pod kontrolou," rýpnul si Best.

Témata:  Erik Best Bohuslav Sobotka Policie ČR

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy