reklama

Serveru Neovlivní to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle serveru jde o nezákonný odpočet DPH, stamilionové částky vynaložené na reklamu a podezření na další daňové delikty. Už více než tři roky pražská policie vyšetřuje v kauze Čapí hnízdo údajný dotační podvod, kvůli kterému stíhá premiéra Andreje Babiše (ANO) a některé členy jeho rodiny. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky firmu nikdo nekontaktoval. Koncern, který do předloňského února vlastnil Babiš a následně jej vložil do svěřenských fondů, neví o žádném pochybení.

Server uvedl, že možné daňové delikty v souvislosti s hospodařením farmy Čapí hnízdo poprvé zmínil už v roce 2014 německý finanční úřad, který měl pochybnosti o platbách za údajnou reklamu německé pobočky Agrofertu u olbramovické farmy. Své podezření Němci tehdy podle portálu Echo24.cz předali oficiálně českým kolegům z finanční správy.

Farma totiž mohla skrze reklamu pomáhat holdingu Agrofert ušetřit na daních. Současně tento postup ale pomáhal i farmě Čapí hnízdo, aby byla vůbec schopna splácet úvěry. Ministerstvo financí ovšem v době, kdy z německého berního úřadu dorazila do Prahy zmiňovaná depeše, řídil přímo Babiš a případ se nikam neposunul, napsal server.

Následně si česká policie, která od roku 2015 řeší dotaci EU pro Čapí hnízdo, objednala znalecký posudek o ekonomické kondici farmy. A v posudku se informace o podezření z daňových deliktů podle informací Neovlivní.cz rovněž objevily. A toto podezření zmiňuje i zpráva Evropského úřadu pro boj s podvody OLAF, která dotaci pro Čapí hnízdo zkoumala, uvedl server.

Premiér je nyní v Spojených státech amerických, měl by dnes navštívit Americkou obchodní komoru a prohlédnout si Marylandskou univerzitu. "Je to jistě velká náhoda, že se podobná věc opět objevila v médiích zrovna v době, kdy náš bývalý akcionář odcestoval do zahraničí. Nemáme o tom žádné informace, nikdo nás nekontaktoval. Zdůrazňujeme, že si nejsme vědomi jakéhokoli pochybení. Ve věci Čapího hnízdo vše proběhlo zcela v souladu se zákonem. Věříme, že ke stejnému závěru dojde i policie," sdělil ČTK Hanzelka.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila.