reklama

Celkem si skupina obviněných při manipulování stavebními zakázkami Brna-střed rozdělila podle policie úplatky nejméně za 17,1 milionu korun a zapojeným firmám přihrála zakázky za 180 milionů.

Policie zasahovala na radnici Brna-střed v předminulém týdnu. Zajímala se především o zakázky z investičního odboru, který spadal pod Švachulu. Kriminalisté obvinili devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pěti lidem, kteří skončili ve vazbě, hrozí 10,5 roku až 16 let vězení. Spolu se Švachulou je ve vazbě bývalý vedoucí odboru investic Brna-střed Petr Liškutin (dříve ANO) a podnikatelé Petr Kalášek, Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka. Další čtyři obvinění jsou na svobodě.

"Obviněnému Jiřímu Švachulovi je kladeno za vinu mimořádně společensky škodlivé jednání v podobě založení a dlouhodobého řízení organizované zločinecké skupiny, důsledkem jejíž činnosti bylo po dobu více než čtyř roků faktické paralyzování řádného přidělování veřejných zakázek v rámci radnice Brno-střed," cituje server z dokumentu žalobců.

Vyšetřovatelé se vedle odposlechů a listinných důkazů odvolávají také na svědectví dvou aktérů, kteří usilují o status spolupracujícího obviněného. Jedním z nich je podnikatel Saman El-Talabani, což potvrdil jeho advokát. Švachula ho údajně oslovil, aby vytipoval firmy ochotné se na systému úplatků podílet. El-Talabani ale v polovině roku 2016 skupinu opustil a jeho roli podle policie převzal Liškutin. Počet obviněných nemusí být konečný, protože na manipulacích se zakázkami se mohlo podílet více lidí, třeba manažerů zapojených firem, píše server.

Systém podle kriminalistů podchytil zakázky radnice Brno-střed za 116 milionů korun, správy nemovitostí Brna-střed za 26 milionů a jednu zakázku společnosti Technické sítě Brno za 38 milionů korun. Podle policistů si je rozebral "exkluzivní okruh" firem, které se střídaly jako vítězové a účastníci tendrů.

Policie podle usnesení státního zastupitelství zajistila Švachulův majetek za 20,5 milionu korun. Obstavila například byt v Brně, garáž, chatu se zahradou nedaleko Brna a další nemovitosti u zámku v Čejkovicích na Hodonínsku. Švachula byl ve čtvrtek společně s Liškutinem vyloučen z hnutí ANO. Švachulu zastupitelé Brna-střed zbavili funkce radního, sám pak dopisem složil mandát zastupitele. Po tlaku premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše navíc Švachula skončil v dozorčí radě státní firmy ČD Cargo.