reklama

Osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant, který minulý týden zavraždil ve dvou mešitách 50 lidí, loni strávil několik týdnů v Evropě. Navštěvoval především místa spojená s křižáckými výpravami a bojem evropských zemí proti Osmanské říši.

Server t-online evropský pobyt osmadvacetiletého teroristy rekonstruoval na základě fotografií z jeho facebooku a instagramu. Účty na obou sociálních sítích byly ovšem mezitím smazány. Sám server upozorňuje, že není stoprocentně jisté, zda všechny fotografie pořídil Tarrant.

Už v roce 2016 byl v Turecku, kde navštívil mimo jiné Istanbul včetně jeho nejznámější pamětihodnosti - křesťanského chrámu Hagia Sofia, který byl po dobytí města - tehdy zvaného Konstantinopol - osmanskými vojsky v roce 1453 přestavěn na mešitu. "Hagia Sofia bude osvobozena od minaretů a Konstantinopol po právu znovu v rukou křesťanů," napsal atentátník později v dopise nalezeném po střelbě v novozélandských mešitách. V témže roce jako Turecko procestoval Tarrant podle fotografií také Srbsko, Bosnu a Hercegovinu, Černou Horu či Chorvatsko.

V loňském roce navštívil podle t-online Australan Bulharsko, kde fotografoval místa spojená s bojem Bulharů proti staleté nadvládě osmanských Turků. Rovněž v Rumunsku zavítal na místa spojená s bojem proti Turkům, mimo jiné na hrad Hunedoara založený Jánosem Hunyadim zvaným v dobových pramenech Turkobijec. Jméno sedmihradského šlechtice Hunyadiho se objevilo i na zbrani, kterou Tarrant střílel v novozélandských mešitách.

Nejméně dvakrát zavítal Australan také do Vídně. Rok 1683, kdy bylo město neúspěšně obléháno Turky, se rovněž objevil na jeho zbrani. Po zastávkách na řadě míst Rakouska včetně Salcburku či Innsbrucku navštívil Německo, zavítal podle t-online ale zřejmě jen zámek Neuschwanstein v Bavorsku.

Ze západní Evropy na sociálních sítích zveřejnil fotografie pouze z Francie, další obrázky pochází ze Španělska a Portugalska, které vedly dlouhý boj s Araby o ovládnutí Pyrenejského poloostrova, z Polska a z pobaltských států, které ve středověku a novověku zčásti ovládaly rytířské řády.

Podle t-online zavítal v loňském roce Tarrant také do Česka a na Slovensko. Jaká místa si tu fotil, ale server neuvádí.