reklama

První útok se stal 5. března po zápase Havířova s Motorem České Budějovice a byl značně agresivní. Čtyři budějovičtí fanoušci se šli najíst do pizzerie naproti havířovskému zimnímu stadionu. V klidu seděli u stolu, když dovnitř vběhla banda útočníků maskovaných kuklami, šálami či kapucemi a vrhla se na ně. Dva fanoušky zbili, jednoho z nich táhli od stolu ke dveřím a strhli z něj triko i dres. Po chvíli se jich několik do restaurace ještě vrátilo pro šálu.

"Vběhla tam skupinka 15 až 20 maskovaných fanoušků. Z toho prvních sedm až osm se aktivně podílelo na fyzickém napadení dvou fanoušků. Zbytek se pohyboval v chodbě," řekl Albrecht. Útočníci bili muže pěstmi po celém těle i kopali.

"V dané věci se jedná o vysoce společensky nebezpečné jednání. Pachatelé zneužívají své obrovské početní převahy, kdy při útoku šli v sedminásobné převaze na slušně sedící hosty restaurace, které napadli, zbili a odcizili jim věci se znaky klubu. Chci, aby bylo všem naprosto jasné, že obdobné jednání nebude tolerováno. Budu osobně usilovat o to, aby všichni pachatelé byli přísně potrestáni," řekl Bystroň.

Další událost se stala 12. března večer poblíž nástupiště železniční stanice Havířov - Střed. Tři ze skupiny obviněných využili nepozornosti pětatřicetiletého muže a z ruky mu vytrhli tašku s nápisem HC Vítkovice, ve které měl dres a šálu hokejového klubu.

Třetí útok se stal 24. března večer na havířovské Dlouhé třídě. Čtyři muži se domluvili a napadli tři příznivce hokejového klubu Oceláři Třinec. "Fanouškům odcizili dres, šálu, kšiltovku i vlajku třineckého klubu. Zranění fanoušci po napadení museli být ošetřeni v místní nemocnici," uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Albrecht řekl, že kriminalisté v první fázi vyšetřovali loupež z pizzerie. "Podařilo se nám ztotožnit celkem 14 osob z těch maskovaných fanoušků," řekl kriminalista. Policisté provedli 13 domovních prohlídek. Následně zadrželi ještě sedm podezřelých a objasnili i další krádež a loupež. Z 21 zadržených obvinili 16 lidí. Jeden z obviněných byl v minulosti dokonce už jedenáctkrát soudně trestán.

"Takové lovení artefaktů konkurenčních klubů se občas mezi fanoušky děje. Pokud se dá dohromady větší skupina, je tam potenciální předpoklad k jisté radikalizaci, která může vyústit v takové jednání. Nezastupitelnou roli hraje dav, protože jedinec by se podobné akce nikdy nedopustil," řekl Bystroň.

Mnozí pachatelé jsou mladiství nebo ve věku blízkém mladistvému, a tak své činy berou jako klukovinu a podle státního zástupce nedomýšlejí, že trestně právní následky jejich činů jsou mnohem závažnější. Bystroň řekl, že ale ve skupině byli i téměř čtyřicetiletí lidé, kteří by si závažnost svého počínání uvědomovat měli.