Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka se dostaly další metráky masa se salmonelou z Polska

Kuřecí maso z Polska
Kuřecí maso z Polska
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali. Jedna zásilka kuřecích chlazených čtvrtek putovala do Hradce Králové-Březhradu a poté do stravovacích zařízení v Pardubicích. Druhá, kde byly řízky, pak do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou, veterináři teď maso dohledávají, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Kuřecí čtvrtky o hmotnosti 240 kilogramů putovaly z Drůbežího ráje v Březhradu do dvou restaurací v Pardubicích. "Takřka 100 kilogramů masa bylo zpracována do pokrmů v provozovně Mix Grill firmy Panda T-P a 15 kilogramů v restauraci Cactus společnosti FA ARIMEX - Cactus.

Obě provozovny sídlí v AFI Palace Pardubice. Přibližně polovinu masa, která byla v restauracích zamražena, se podařilo dohledat a bude neškodně zlikvidována v asanačním podniku," uvedl mluvčí. Zbytek masa údajně nebyl využit k lidské spotřebě.

Výrobcem masa byla firma F.H.U. Kubex z města Jelenia Góra. "Vzhledem k tomu, že se jedná v obou případech o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že zbylé kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou, riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální," dodal mluvčí.

Druhou 300kilogramovou zásilku nyní veterináři dohledávají, informovali také polské dozorové orgány evropským systémem rychlého varování. "V tuto chvíli SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy," uzavřel mluvčí.

V minulém týdnu informovali veterináři o jiné půltunové zásilce řízků z Polska se salmonelou. Maso z ní se dostalo hlavně do stravovacích zařízení. Řízky ze zásilky podle veterinářů dodavatel rozvezl odběratelům a maso bylo zpracováno. Maso pocházelo od polské firmy Dromico a v Česku ho distribuovala firma Astra maso z Nového Bydžova na Královéhradecku.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Podle Vorlíčka je při dostatečné tepelné úpravě masa se salmonelou riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle SVS zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Témata:  salmonelóza kuřecí maso státní veterinární správa Polsko

Související

Aktuálně se děje

22. února 2025 13:02

Daňové přiznání za rok 2024: Do kdy jej podat a jak jej zaplatit?

Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob je povinností pro každou fyzickou osobu, která má daňovou povinnost v České republice, a to jak pro rezidenty, tak pro nerezidenty, přičemž u nerezidentů se vztahuje pouze na příjmy plynoucí ze zdrojů v ČR. Při podávání přiznání musíte zahrnout všechny příjmy, s výjimkou těch, které jsou od daně osvobozené, nebo těch, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Policie ČR, ilustrační foto

Útok v Hradci: Česko truchlí za oběti vraždy

Královéhradeckem se šíří smutek, hněv i strach. Tragédie, která se ve čtvrtek ráno odehrála v místním obchodě, zasáhla nejen blízké obětí, ale i širokou veřejnost. Dvě prodavačky, 19letá dívka a 38letá žena, se staly oběťmi brutálního útoku 16letého mladíka, který si je podle všeho vybral zcela náhodně.