Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká televize musí kvůli Renčovi zaplatit milionové odškodné

Česká televize
Česká televize
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Česká televize musí zaplatit milion korun odškodné a 200 tisíc soudní náklady za to, že ve filmu Krutá nevěra režiséra Filipa Renče bylo použito jméno společnosti Armypol bez jejího vědomí.

Za soudní spor může režisér Filip Renč, který ve snímku v souvislosti s korupcí při armádních zakázkách použil fiktivní jméno společnosti. Nezjistil si ale, že stejnojmenná značka existuje, a stejně jako ta filmová obchoduje s vojenským materiálem.

"Je to blbá shoda okolností. Ten název jsem vymyslel, aby to evokovalo armádu a třeba Omnipol. Šlo mi o zvuk toho jména, je náhoda, že z toho má televize problémy," cituje režiséra server Aktuálně.cz. 

České televizi přitížil i fakt, že film byl natočen na základě skutečných událostí. Společnost Armypol se tak podle rozsudku Vrchního soudu v Praze mohla cítit poškozena.

Soud dodal, že to, zda firma se stejným názvem existuje nebo ne, si musí musí pohlídat sama televize. Ta se k případu zatím odmítá vyjádřit.

Soudní spor se táhne už řadu měsíců. Milionové odškodnění totiž původně odsouhlasil Městský soud v Praze loni, Česká televize se ale odvolala. Vrchní soud v Praze následně povinnost odškodné zaplatit potvrdil.

Film postavený na tématech jako je nevěra a pomsta Česká televize stáhla z vyslání i z internetového archivu. Následně byl předabován, aby se dal opět odvysílat.

Témata:  Česká televize Filip Renč

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy