reklama

SÚKL dnes o rozhodnutí výrobce Sanofi a Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) informoval na webu. Podle EMA byly některé případy nežádoucích účinků i fatální. Podle Deníku stojí jedno balení léku 180.000 korun z veřejného zdravotního pojištění.

"EMA přehodnocuje poměr přínosů a rizik léčivého přípravku Lemtrada, určeného pro léčbu roztroušené sklerózy, kvůli hlášeným závažným kardiovaskulárním reakcím," uvedl SÚKL. Podle agentury se objevila také onemocnění jater a poruchy imunity. "Existují závažné pochybnosti, zda jsou současná opatření k minimalizaci rizik dostatečná pro zvládnutí těchto rizik," uvádí dále.

Léčba nových pacientů tímto lékem může začít pouze u dospělých, u kterých nezabraly nejméně dva jiné léky. U těch, kteří už lék berou, se musí při podávání infuze sledovat životní funkce, krevní tlak a po celou dobu léčby činnost jater. "V případě výskytu symptomů jaterního poškození, nebo výskytu jiných, závažných imunitních reakcí, by znovuzahájení léčby mělo být pečlivě zváženo," uvádí dopis.

Mluvčí firmy Sanofi Libor Kytýr řekl, že firma předepisujícím lékařům odeslala dopis, který je o nových skutečnostech informuje. Lék původně zdravotní pojišťovny nehradily. U části lidí se infuzní léčba musí nasadit opakovaně, což léčbu prodražuje.

O rizicích na webu informuje i unie pacientů s roztroušenou sklerózou Roska. Lékaře by lidé měli vyhledat, pokud se u nich do tří dnů po podání léků objeví náhlé srdeční problémy, potíže s dýcháním nebo bolest na hrudi či vykašlávání krve. Hrozit může podle Rosky i cévní mozková příhoda nebo problémy s játry.