reklama

Vláda Andreje Babiše (ANO) tak zažila během deseti měsíců svého fungování už šest personálních změn. Žádný předchozí český kabinet nevyměnil v prvním roce existence tolik ministrů. Dosud nejvíc členů kabinetu, pět, vyměnil v prvních 12 měsících fungování své druhé vlády tehdejší premiér Václav Klaus.

Zeman v projevu k novým ministrům vyzval Benešovou, aby se zasadila o rychlejší práci soudů. "Největším nedostatkem soudního systému je bezpochyby pomalost soudního řízení," řekl Zeman. Připomněl například procesy s bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem nebo s někdejší ministryní obrany Vlastou Parkanovou.

"Váš předchůdce pan ministr Kněžínek nedávno odvolal soudce za nečinnost. Nechci paušalizovat, nicméně obávám se, že takových soudců je celá řada. A kdyby byli nahrazeni těmi, kdo budou pracovat, pak by bylo možné soudní řízení zrychlit," uvedl prezident.

Schillerové Zeman slíbil podporu v úsilí o úspory ve státním rozpočtu. Zároveň jí vyzval k omezování daňových úlev a výjimek. "Doufám, že ve vaší osobě se najde herbicid, který (daňovou) soustavu odplevelí, i když lobbistické skupiny proti tomu budou protestovat," řekl. Podle něj by to mohlo státnímu rozpočtu přinést desítky miliard korun.

U nového ministra průmyslu Zeman ocenil, že podporuje rozvoj jaderné energetiky, a vyjádřil přání, aby dobře připravil tendr na stavbu nových bloků v elektrárně Dukovany. "Přál bych si, aby byl transparentní, abychom vycházeli z objektivních kritérií, ať už cenových, ekonomických nebo technických, včetně účasti českých firem v tomto projektu. A také bych si přál, aby tento tendr nebyl zatěžován žádnými ideologickými předsudky," řekl Zeman.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerický Westinghouse.

Kremlíka Zeman vyzval k většímu úsilí o stavbu dálnic. Připomněl přitom někdejší předvolební billboard hnutí ANO se sloganem "Dálnice, dálnice, dálnice". "Já bych si přál, aby tento nápis slezl z těch billboardů na zem a aby se konečně dálnice stavěly aspoň takovým tempem jako například v sousedním Polsku," řekl. Na základě svých jednání při nedávné návštěvě Číny zprostředkoval nabídku čínské firmy CITIC Group na zapojení do projektů stavby dopravní infrastruktury na základě partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP projekty).