Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otrava v Nymburku: Manželé ochutnali hřib satan

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Nymburk - Začala houbařská sezona, a tak bude přibývat i otrav jedovatými houbami. První případ intoxikace už zaznamenali záchranáři ze Středočeského kraje. Na Nymbursku ochutnal manželský pár hřib satan.

Chvíli po půlnoci zavolal muž sanitku pro svou manželku, které bylo celé odpoledne špatně. "Dle všeho od odpoledne zvracela, měla urputné střevní potíže a nakonec se přidala i dušnost. Mírnější projevy otravy jevil i manžel ženy," uvedla mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová.

Manželé totiž byli odpoledne na houbách a v lese ochutnali hřib satan, který je jedovatý i ve velmi malém množství. "Záchranáři manžele ošetřili a ženu transportovali na JIP nymburské nemocnice. Mužův stav nebyl vážný, a tak byl poučen a ponechán na místě," doplnila Effenbergerová.

Letos jde o první otravu houbami. Záchranáři už kvůli brzkému začátku houbařské sezony upozorňují, že bude podobných případů přibývat. Otrava může mít přitom celou řadu příznaků, které závisí na druhu i množství jedovaté houby, kterou člověk sní.

"Po pozření se může otrava projevovat zvracením, křečemi, dušností a třesem. Začne klesat krevní tlak a hrozí selhání základních životních funkcí," varuje Effenbergerová. Doporučuje se vyvolat zvracení a užít projímadlo i živočišné uhlí.

"Hodně pijte kvůli proplachování ledvin a vyplavování toxických látek z organismu. Zároveň tím předejdete dehydrataci při častém zvracení a průjmu, které mohou otravu provázet," dodala mluvčí. Naopak nepijte mléko ani alkohol, které se někdy objevují jako babské rady.

Samozřejmě zavolejte na tísňovou linku nebo sami dojeďte do nemocnice. S sebou byste měli vzít houby nebo jídlo, ze kterého se vám udělalo špatně. Dá se tak totiž zjistit zdroj otravy a druh toxinu, takže pak mohou lékaři rychleji pomoct.

Témata:  houby otrava Zdravotnická záchranná služba

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy