Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš nenašel volant na vládu, komentuje Staňkův konec opozice

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Rezignace ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) je podle opozičních politiků důsledkem ministrovy neschopnosti a důkazem manažerského selhání menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD. "Zodpovědnost nesou i (premiér) Andrej Babiš a (předseda ČSSD) Jan Hamáček, kteří ministra Staňka do funkce instalovali. Je to jen další manažerský omyl této vlády," reagoval na oznámení konce ministra, který čelil kritice za odvolání šéfů Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa a také neznalost svého resortu.

"Andrej Babiš chce řídit stát jako firmu. Zřejmě ale ještě nenašel volant. Odchodem ministra kultury Staňka ve vládě končí už šestý ministr. Tak funguje Babišova vláda "odborníků" v praxi," uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle předsedy lidovců Marka Výborného je Staňkovo odstoupení "skvělá zpráva pro celou kulturní obec".

"Včera bylo pozdě, konečně je pryč," komentoval v ČT Staňkův krok místopředseda STAN Jan Farský. Těžko se podle něj bude hledat něco, co končící ministr udělal ve funkci dobře. "Ukázal nekompetentnost a osobní pomstu v Olomouci," míní poslanec. Doufá, že ČSSD napodruhé přijde s někým kvalitnějším. Podobně se vyjádřil i předseda SPD Tomio Okamura, podle kterého není Staněk kompetentní ani viditelný. "Byl to nečinný ministr a choval se arogantně," míní.

Staněk na svou funkci rezignuje ke konci května. Jeho konec požadovalo několik petic, otevřených dopisů i opozice. Předseda ČSSD Jan Hamáček ČTK sdělil, že oznámí jméno Staňkova nástupce na konci května, končícímu ministrovi poděkoval za práci a nasazení. Resort podle něj potřebuje nový impuls.

Témata:  Antonín Staněk Jiří Pospíšil Marek Výborný Jan Farský Tomio Okamura Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy