reklama

Dvojí kvalita potravin se stala hlavním tématem voleb do Evropského parlamentu. Boj proti ní si jako svůj hlavní boj vytkl premiér Andrej Babiš, ale i např. lídryně komunistické kandidátky, Kateřina Konečná.

Podle Klause to jen ukazuje na vyprázdněnost současné české politiky. Podle něj však za zrovna za tento problém nenese EU žádnou odpovědnost. „To je naprostá hloupost a nepochopení. Jakkoliv bych vyčítal Evropské unii všechna možná zla, to opravdu není jejich vina. Je to záležitostí výrobců, kteří chtějí maximalizovat zisk,“ uvedl Klaus, podle něhož jde o „zástupné téma.“

Tím hlavním tématem by dle něj mělo být něco zcela jiného a sice diskuse o budoucnosti národních států. „Evropská unie má totiž jediný cíl: vymazat národní státy z mapy Evropy. Stávající lídři vyzývají k vytvoření mnohem těsnějších vazeb v unii. Ale to je ve skutečnosti výzva k likvidaci České republiky, Rakouska a dalších států. Evropské volby tedy rozhodnou o tom, zda tito lídři posílí nebo oslabí,“ varuje Klaus.

Podle bývalého prezidenta EU není demokratická a ani záruka míru. „Je chybou si myslet, že Evropská unie je zárukou míru. To jsou jen proklamace, nesmysl. Naopak současná Evropská unie plodí nacionalismus, třecí plochy a neklid,“ řekl Klaus, který sám bývá obviňován z podpory nacionalistických směrů. „ Její instituce přece nejsou demokratické. Naopak. Bohužel málokdo to řekne nahlas. Ministr financí Francie nedávno proklamoval, že Evropská unie je impérium. A to se ke státům chová jako podřízeným jednotkám.“

Nařčení, že EU je ve skutečnosti imperiální mocností, bývá mezi euroskeptickými odpůrci EU vcelku běžné. Syn bývalého prezidenta, Václav Klaus mladší, přirovnal EU k nacistické říši, když řekl, že mu přijímání EU legislativy připomíná rozhodování židovských výborů o transportech do koncentračních táborů. Za svá slova byl z později vyloučen z ODS.

Zastánci EU často tvrdí, že je zdrojem prosperity. Podle Klause tak tomu vůbec není. EU dle něj „ničí přeregulovanost a společná měna, tedy euro“. „ Vždyť EU je nejpomaleji rostoucí ekonomickou zónou na světě. Ostatní rostou mnohem rychleji. Opak si jen namlouváme,“ uvedl Klaus.

Klaus, který opakovaně vyčítá EU špatný přístup k imigrantům z Afriky a Blízkého východu, ji i tentokrát zkritizoval za migraci, avšak z poněkud jiného směru. Svou podporou volného pohybu pracovních sil dle něj přispívá k „demografické i ekonomické pohromě“. „Země jako Rumunsko, Bulharsko Polsko nebo i Pobaltí se vylidňují. Lidé míří za prací na západ. Třeba Lotyšů bylo před 30 lety 2,9 milionu, dnes jich je skoro o milion méně. Ty země se bohužel vylidňují, což je děsivé,“ prohlásil Klaus.

Podobně se z jiného úhlu podíval na euro, jehož je velkým kritikem. Jedno mu však přiznal. „„Před mnoha lety jsem diskutoval o jednotné měně s bývalým německým kancléřem Helmutem Kohlem. Ten říkal, že euro nikdy nebude ekonomickým nástrojem. Je to politický instrument politické unifikace a centralizace,“ uvedl Klaus, podle něhož společná evropská měna oslabuje jih a posiluje sever Evropy a vytváří ekonomické rozdíly mezi zeměmi.

Klaus nedávno vzbudil pozornost zahraničních médií, když vstoupil na shromáždění britské euroskeptické Strany pro brexit. „ My Češi jsme v mnoha aspektech stejnými kritiky Evropské unie, kritiky postdemokracie, kritiky unijní necitlivosti a arogance, unijní nedemokratické podstaty. Podobně jako vy si o sobě chceme rozhodovat sami u nás v Praze. Stejně jako to vy chcete dělat v Londýně, ne v Bruselu,“ řekl Klaus ve svém anglickém projevu, kterým si získal pozornost euroskeptických médií jako je britský server Express či americký server Breitbart.