Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novela o zabavení zbraně legálnímu majiteli prošla Senátem, nyní rozhodne Zeman

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Praha – Senát dnes navzdory kritice dal zelenou novele, která zpřísňuje pravidla pro držitele střelných zbraní. Vláda návrhem reagovala na tragédii v Uherském Brodě, kde střelec zabil loni v únoru osm lidí i sebe.

Policie patrně dostane právo zadržet v určitých případech legálnímu majiteli zbraň přímo v jeho bytě, například kvůli zdravotnímu stavu.  Právě nová pravomoc policie zadržet zbraň bez svolení soudu nebo státního zástupce vzbuzovalo mezi senátory, stejně jako dříve mezi poslanci, kvůli možnému prolomení domovní svobody spory.

Pro normu nakonec hlasovalo v souladu se stanovisky ústavně-právního a bezpečnostního výboru 50 senátorů, tři byli proti a 20 členů horní komory se hlasování zdrželo.

Proti se postavila třeba občanská demokracie. „Eliminovat šílence není možné," prohlásil Jiří Oberfalzer (ODS). Podle jeho stranické kolegyně Veroniky Vrecionové není zadržení zbraně v bytě bez souhlasu soudu přípustné. Ke kritikům se přidal i nezařazený senátor Ivo Valenta, podle kterého bude větší bezpečnost jen domnělá. Opačný názor má senátor Václav Láska (za SZ), podle kterého je v souladu s českým právním režimem. „Návrhy přispějí k tomu, že omezí blázny, kteří jsou schopni kohokoli postřílet," soudí Ivo Bárek (ČSSD).

Zbraň by policista mohl zadržet třeba kvůli podezření, že zdravotní stav jejího legálního majitele se změnil natolik, že by mohl ohrožovat svůj život nebo životy jiných lidí. Pokud by ji vlastník neodevzdal dobrovolně, policisté by mohli vstoupit do jeho bytu, kde se zbraň nachází.

Senátoři také provedli v předloze úpravy. Například zachovala desetiletou platnost zbrojních průkazů, vláda ji navrhovala zkrátit na pět let. Kabinet taky nedostal pravomoc nařídit v případě ohrožení státu nebo války obyvatelům, aby legálně držené zbraně odevzdali.

Vládní předloha míří i na lidi, kteří mají různé lékaře kvůli zbrojnímu průkazu a běžnému léčení. Policie v takovém případě bude moci určit, jaký lékař poskytne kvůli průkazu posudek. Poslanci ale lékařům nedali podle doporučení bezpečnostního výboru přímý přístup do centrálního registru zbraní, budou jej mít prostřednictvím policie.

Novelu ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman.

Témata:  Policie ČR zbraně Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy