reklama

Kvůli řadě dopravních omezení, které jsou na jejich plánované trase, a z důvodu zajištění plynulého provozu na dálnicích budou vojáci cestovat zejména ve večerních a nočních hodinách.

Vojáci americké armády pojedou přes Česko na cvičení do Rumunska a Maďarska. Jejich předvoj tvořený asi 40 kusy vojenské techniky a více než 70 lidmi projel Českou republikou o víkendu.

Dnes ve večerních hodinách překročí hranice v Rozvadově hlavní část konvoje. Vojenská vozidla poté zamíří přes Prahu do Staré Boleslavi, kde je plánován odpočinek. Ve středu 29. května bude opět ve večerních a nočních hodinách konvoj pokračovat ze Staré Boleslavi přes Prahu a Brno na hraniční přechod v Břeclavi. Poslední část konvoje by měla podle plánu opustit české území ve čtvrtek odpoledne.

Vojáci pojedou v menších skupinách s asi hodinovým rozestupem. Protože je na jejich trase několik dopravních omezení, je přesun naplánován zejména na večerní a noční hodiny.

Větší konvoje americké armády projíždějí v posledních letech Českou republikou každoročně. První z nich v roce 2015 vyvolal značný zájem veřejnosti. I když se proti němu zpočátku ozývali hlavně odpůrci NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí. Letos podle armády nejsou žádná setkání s veřejností a ukázky techniky v plánu.