Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zabil Kalousek lidi "cez padáky"? Imunitní výbor se konfliktem poslance s Babišem zabývat nebude

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se nebude zabývat sporem předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ohledně jeho výroku ve Sněmovně. Záležitost postoupil výboru soud, Kalousek před poslanci věc řešit nechtěl. Výbor dnes dospěl k závěru, že nejde o podnět pro zahájení disciplinárního řízení, řekl novinářům předseda výboru Stanislav Grospič (TOP 09).

"Mandátový a imunitní výbor se definitivně vyjádřil, že se nebude touto záležitostí zabývat, protože se jedná o podání žaloby na ochranu osobnosti," uvedl Grospič. Kalousek žaloval u soudu Babiše za výroky před loňským hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD o tom, že "rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky".

Soudy se sporem odmítly zabývat. Odvolací středočeský krajský soud potvrdil začátkem dubna lednový verdikt okresního soudu, že věc spadá pod výbor. Kalousek tvrdí, že je mu tím upíráno právo na nestranný proces. Jeho právní zástupce Stanislav Balík chystá dovolání k Nejvyššímu soudu a zřejmě i žalobu pro zmatečnost. Rozhodnutí krajského soudu, jak uvedl, pokládá za nesprávné. "Je to asi stejné, jako kdyby v rámci rozvodového řízení se soud dozvěděl, že manžel zpohlavkoval manželku, zastavil by rozvodové řízení a postoupil by věc k projednání jako přestupek," podotkl.

Babiš se v červenci 2018 na plénu Sněmovny ve vyhrocené debatě do Kalouska ostře pustil a tykal mu. Reagoval na poslancova slova o tom, že premiér při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí. Premiér označil předsedu poslanců TOP 09 také za "ožralu" a "zloděje zlodějského".

"Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska, zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech," prohlásil tehdy předseda vlády. Padla i slova o rozkrádání ministerstva obrany a zabití vojáků kvůli novým armádním padákům. Kalousek býval na obraně náměstkem ministra.

Témata:  Miroslav Kalousek Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.