Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radnice v Radotíně odmítla koncert Ortelu a je z toho poprask

Kapela Ortel
Kapela Ortel
Foto: Ortel.cz

Na facebookových stránkách obce Radotín radnice okomentovala plánovaný koncert kontroverzní skupiny Ortel, který chtěla radnice zakázat ovšem zmínila, že to není možné vzhledem k tomu, že se akce odehrává na soukromém pozemku.

"V radotínských Říčních lázních vystoupí v červnu kontroverzní skupina Ortel. Pořadatelem uvedené akce není Městská část Praha 16, pozemky jsou v soukromém vlastnictví. Přestože radnice jednala s vlastníkem areálu o zrušení uvedené akce, k dohodě nedošlo," píše se ve vyjádření radotínské radnice.

Další podrobnější údaje o tom, proč se radnice pražské městské části vymezila vůči hudebnímu uskupení neuvedla. Pravděpodobně však spočívá v nesouhlasu s ideologickým zaměřením kapely Ortel, která vystoupila například na podporu evropských nacionalistických stran během jejich setkání pořádaném v Praze stranou SPD Tomia Okamury.

Radnice také uvažovala o legislativním zásahu proti akci. "Vedení města nemá v současné době žádný oficiální legislativní nástroj, aby tento koncert omezilo či zakázalo. Současný český právní systém totiž neumožňuje zakázat pořádání soukromé akce na soukromých pozemcích. O konání akce byly informovány jak Policie České republiky, tak i Městská policie hlavního města Prahy. Dojít by tedy mělo k posílení pořádkových jednotek v místě konání koncertu," uvádí se na Facebooku.

Jako protest proti vystoupení kapely se radnice rozhodla ve spolupráci s místním vodáckým oddílem přesunout místo konání neckyády.

Podle vyjádření Tomáše Ortela zpěváka kapely bere celou věc s úsměvem, jelikož toho během své kariéry zažil hodně. Podivuje se rovněž tomu, že kapela je považována ve vyjádření za kontroverzní, potažmo nacistickou a následně by měla být legislativně omezena.

Témata:  skupina Ortel Praha nacionalismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy