reklama

„Podle mě by celonárodní situaci zklidnila nějaká úleva voličům a dovoluji si navrhnout letenky zdarma pro 40+, do zemí mimo EU samozřejmě,“ napsala Fridrichová. „Marketingově bych to pojala takto: Místo demošky na Václaváku, poleť zdarma na Ithaku,“ dodala.

Ironicky tak okomentovala Babišovo zavedení slev ve vlacích pro studenty do 26 let a seniory nad 65 let. Ty si mohou od loňského září říci o slevu 75% z jízdného. Podle opozice tím Babiš „uplácí voliče“ a neúměrně zvyšuje rozpočet České republiky a „projídá“ její budoucnost.

Poněkud svérázně si komentář Frydrychové vyložil poslanec Foldyna. „ V Německu ve 30. letech 20. století mohli za všechny problémy Židé. V České republice v roce 2019 mohou za všechny problémy lidé starší 40 let... ,“ napsal na svém Twitterovém účtu.

Diskutující příliš nechápali, jak k této analogii přišel. „ Aneb, jak obrátit skutečný význam něčích slov a pak kritizovat vlastní výmysl.. ,“ napsal jeden diskutující. „ Jedná se od nadsázku! Jen upozornila na to, že se zbytečně vyhazují peníze. Upozorňuji, že jsem důchodce, bývalý učitel, tudíž nejsem milionář!,“ upozornil Foldynu další.

Některým diskutujícím se též nelíbilo, že Foldynův příspěvek sdílel mluvčí prezidenta Miloše Zemana, Jiří Ovčáček. „ Oficiální konto mluvčího presidenta téhle země bylo právě použito k retweetovani takovéhle antisemitské prasárny!!! Máte vůbec nějakou soudnost, paně mluvčí?“ rozčílil se jeden diskutující.

K Foldynově příspěvku se vyjádřila i samotná Fridrichová. „ Pane Foldyno, víte kolik mi je? Já jsem 40+. To byl vtip, víte A napsán byl v kontextu, kterému jste neporozuměl, a taháte sem Židy? Ťuk, ťuk,“ odpověděla Foldynovi Fridrichová s odkazem na svůj věk (41 let).

„ Pozor na poslance Foldynu! To si tak jeden navrhne vládě letenky zdarma pro sebe a svou generaci a pan poslanec z toho obratem vyrobí holokaust. Pane Foldyno, měl byste jíst víc masa!“, rýpla si ještě moderátorka 168 hodin do poslance.

Mezi českými politiky je přirovnání jakýchkoliv politických událostí k době nacistického režimu velmi oblíbené. Bývalý poslanec za ODS, Václav Klaus mladší, který bývá považován za ideového souputníka Foldyny i přes odlišné programové cíle obou jejich stran, přirovnal schvalování zákonů kvůli předpisům Evropské unie k rozhodování o složení židovských transportů do nacistických koncentračních táborů. Za to byl vyloučen z ODS.

Bývalý premiér Miroslav Topolánek sliboval „ noc dlouhých nožů“ ve státní správě. Neúspěšný kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg zase přirovnal prezidenta Zemana k nacistům kvůli Zemanově volnému výkladu ústavy. K Hitlerovi přirovnala za jeho výroky vůči opozici  Zuzana Roithová z KDU-ČSL, zatímco předseda ODS Petr Fiala Přirovnal k Hitlerovi premiéra Andreje Babiše kvůli jeho výroku, že Parlament je „žvanírna“.