reklama

"Jsou... ty čachry s dotacemi, ty přímé i nepřímé tlaky na úředníky, to hysterické či ufňukané marketingové a mediální očerňování kohokoli s jiným názorem... to, co si představujeme za vhodné vlastnosti a činnosti u vrcholného politika naší země? (A to vůbec nehodnotím trestně právní rovinu)," píše na svém facebookovém profilu na úvod svého vyjádření poslanec.

Aktuální zjištění jsou podle Jiránka závažné a odhalují bez skrupulí okolnosti čerpání veřejných zdrojů do soukromých kapes. "My si nyní konečně začínáme v té dost brutální nahotě zneužívání dotací ujasňovat náš pohled na politiku. A to je pro budoucnost naší země opravdu velmi dobrá zpráva. Velké změny vnímání světa či třeba v pohledu na sebe u každého z nás vždy přináší emočně vypjaté situace," uvedl pirát, že se jedná o tíživé zjištění.

Situaci popisuje Martin Jiránek jako celospolečenský problém, nikoliv jako problém jednotlivce nebo jednoho politického uskupení. "Takže si nyní my všichni jako společnost v přímém přenosu hrábneme ke dnu a věřím, že vyjdeme silnější. O uvědomění, že u politiků by měly být nejvyššími hodnotami morálka, férovost k sobě i lidem, empatie a slušnost."

Podle pirátského politika je nejvyšší čas zamyslet, co od politiky očekáváme. "Podvědomě totiž cítíme, že je vlastně jedno, jestli HDP našeho státu bude 3 nebo 5 procent a zda postavíme 20 nebo 30 kilometrů dálnic. Hlavně když bude ve společnosti fungovat základní spravedlnost a slušnost. A když politici budou lidé, se kterými my jako jedinci nemusíme vždy souhlasit v jednotlivých politických krocích, ale díky jejich chování budeme moci svým dětem říkat, že politika není špína. A dokonce je budeme povzbuzovat v tom, že do politiky mají jít... Ne vydělat peníze, ale zlepšit svět."

Jiránek také uvedl, že nejtíživější je současná situace pro podporovatele hnutí ANO. "Největší tlak je nyní na voliče Andreje Babiše. Ale zároveň i plně chápu, že po několikaleté marketingové masáži profesionálního marketingového týmu mají opravdu strach, že by se do vedení státu mohl vrátit ten děsivý Kalousek a další neschopní či všehoschopní politici. Všichni víme, jak silný dokáže být cílený marketing, když z přátelského seniora dokázal vytvořit prvního, lidsky vyděšeného, českého teroristu," připomněl další konkrétní problémy české politiky pirátský poslanec.

Na závěr Martin Jiránek uvedl, že sám by takovouto zradu od člověka a myšlenky, které by svěřil svou důvěru překousával jen těžko.