Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"ANO, lžu a kradu!" Tisíce lidí v Brně a Olomouci se bouřily proti Babišovi

Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Na šest tisíc lidí se dnes sešlo podle odhadu brněnských strážníků na náměstí Svobody v Brně na demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice. ČTK to řekl mluvčí strážníků Pavel Šoba. Další z demonstrací svolala hnutí Společně Brno a Milion chvilek pro demokracii. Protesty proti Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové jsou dnes pořádány ve více než třech stech obcí a měst po České republice. Účastníci protestů se obávají, že Benešová má zamezit dalšímu stíhání premiéra v takzvané kauze Čapí hnízdo.

Dnešní brněnská demonstrace se poprvé koná na centrálním náměstí Svobody, kam se lidé začali scházet po 18:00. V davu bylo mnoho transparentů namířených proti Babišovi, například nápisy "Brno, Praha celá zem, Stbáka vyženem" nebo "ANO, lžu a kradu, Babiš" nebo "STBáky a lháře zavřít do žaláře". Mnohde drželi účastníci akce české vlajky a v reakci na některé řečníky spontánně reagovali skandováním "Demisi, demisi!"

Během dvouhodinové akce na pódiu vystoupili například herci z Divadla Bolka Polívky. Řekli, že právo lze vždy ohnout podle toho, kdo víc zaplatí. Herec Národního divadla Brno Vladimír Krátký vyzval kulturní instituce, ať jasně ukážou, na čí straně stojí. Milan Holenda z Husy na provázku se ve svém příspěvku postavil za pořadatele protestů.

Demonstraci zhruba kolem 20:00 uzavřel kněz Jan Hanák, po jehož výzvě účastníci protestů společně zazpívali českou hymnu. Pořadatelé demonstrací také vyzvali Brňany, ať přijdou 23. června na další demonstraci na pražskou Letnou.

#milionchvilek v #Brno a lidí stále přicházejí pic.twitter.com/3n4K9Cvss0

— Martin Cvejn (@aeiie) 11. června 2019

Posledního protestu minulé úterý v Praze se podle pořadatelů zúčastnilo až 120.000 lidí. Organizátoři protestů již 28. května, svolali demonstrace i ve dvou stovkách dalších měst v Česku. Tehdy se na jednotlivých místech většinou sešly stovky lidí, jen v Brně na Dominikánském náměstí dosáhl počet účastníků podle policie 2500 lidí a podle organizátorů až 4000.

Podporovatelé protestů tvrdí, že Benešová dva roky zpochybňuje Babišovo trestní stíhání v kauze údajného dotačního podvodu Čapí hnízdo. Její jmenování krátce po policejním návrhu na podání obžaloby v případu označují demonstrující za možný "největší zásah do justiční moci od listopadu 1989".

Kromě výměny v čele ministerstva spravedlnosti kritizují protestující vyplácení evropských dotací holdingu Agrofert, který dříve vlastnil Babiš. Akcie Agrofertu vložil Babiš v roce 2017 do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů. Podle nedávno zveřejněného návrhu auditní zprávy Evropské komise má ale premiér stále na Agrofert vliv a jako předseda vlády může ovlivňovat také využití peněz z Evropské unie.

V Olomouci byla dnes účast na demonstraci podstatně vyšší než před dvěma týdny, kdy zřejmě účastníky odradil déšť. V letních teplotách dnes dorazilo na Horní náměstí několik set lidí. Někteří se zapojili i do pochodu městem, který vyšel z Žižkova náměstí od sochy TGM. Cestou jeho zástupci oslovovali veřejnost a rozdávali letáky s pozvánkou na 23. června. Vystoupil například bývalý olomoucký rektor Josef Jařab. Setkání uzavřeli lidé společným zpěvem hymny. Před odchodem si zapůjčenými křídami obkreslili na dlažbu obrysy svých chodidel.

"Pravidelně chodím na demonstrace v Olomouci, byla jsem i na Václavském náměstí. Chci tímto svým postojem vyjádřit svůj názor, nespokojenost nad nad tím, že máme trestně stíhaného premiéra, vadí mi jeho kroky, kterými si řeší své osobní problémy, nikoliv problémy této země," řekla dnes ČTK jedna z účastnic demonstrace Marie Šuláková.

"Babiš s (prezidentem Milošem) Zemanem postupně likvidují demokracii směřováním k Rusku a Číně, to považuji za nebezpečné," uvedla. Podle ní se lidé nemusí veřejně vyjadřovat jen jednou za čtyři roky ve volbách. "Vnímám od lidí na těch demonstracích nejen obrovskou nespokojenost s kroky Babiše a Zemana, ale i projev toho, že národ nespí," dodala.

Témata:  Brno Andrej Babiš Marie Benešová demonstrace proti Babišovi (11.6.2019) Olomouc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy