reklama

"Přestože adresáti zpráv objednávku zboží neprovedou nebo ji nedokončí, jsou jim z adresy exekuce@danaexekuce.cz zaslány e-maily vyzývající k úhradě konkrétní částky, a to za údajné porušování podmínek e-shopu," sdělila mluvčí Exekutorské komory Lenka Desatová.

"Dále e-mail obsahuje hrozbu, že pokud nebude částka uhrazena, dojde k provedení exekuce, v rámci níž se částka navýší i o soudní náklady, a dále dojde k zablokování účtů a postižení mzdy," doplnila.

Tyto výzvy jsou podepsány za blíže neurčený exekuční úřad, ale podle mluvčí nejsou v žádném případě zasílány Exekutorskou komorou nebo soudními exekutory. "Soudní exekutoři zprávy zásadně nezasílají ani e-mailem ani SMS zprávami. Pouze doporučeným dopisem, nebo do datové schránky," uvedla mluvčí exekutorů. Doporučila lidem, aby na podobné e-maily nereagovali a také neotevírali případné přílohy takových e-mailů.

Za e-shopem Tiket Kafe stojí podle obchodního rejstříku firma A T J O S z Kaplice na Českokrumlovsku. Společnost vlastní jednatřicetiletá žena a devětadvacetiletý muž z Rakouska. Oba majitelé firmy i její jednatel mají stejné příjmení a jako bydliště mají uvedenou stejnou rakouskou adresu. Firma A T J O S uvádí v rejstříku jako předmět podnikání kromě obchodu se zbožím také stavitelství a výrobu zemědělských strojů a stavebního materiálu.

Podobné podvodné e-maily se neobjevily v Česku poprvé. Loni byly zaznamenány podvodné výzvy k zaplacení peněz pod pohrůžkou exekuce také po návštěvě různých e-shopů s levným zbožím. Další takové e-maily se objevily i v předchozích letech.