reklama

"Odborníci na referenda a odhady veřejných mínění říkají, že ke konci doby, která plyne před tím, než se skutečně hlasuje, ti voliči nakonec přece jenom tendují ke statu quo a hlasují pro zachování toho stavu, který existuje," tvrdí Jan Komárek, odborník na evropské právo z London School of Economics.

Co se stane, pokud Britové zvolí odchod z Evropské unie, zatím nikdo přesně neví. Podle Komárka je velikou neznámou i to, kdo by s Evropskou unií vyjednával. Brexit by ale také ovlivnil i vnitřní politiku země. Českému rozhlasu Komárek sdělil, že by to jistě znamenalo pád Davida Camerona a mohlo by následovat další referendum o nezávislosti Skotska.

"Pokud by se ukázalo, že to je proces, který vede spíše ke zhoršení situace v tom členském státě, tak by to naopak spíše mohlo posílit hlasy těch, kteří říkají, že vlastně v současném globalizovaném světě není alternativa k členství v Evropské unii," podotkl.

"Největší rána, která byla Evropské unii tímto procesem zasazena, byla, že se vlastně znovu zcela legitimně mluví o národních zájmech členských států Evropské unie, že je úplně potlačena myšlenka, že členské státy sdílejí nějaké společné zájmy," dodal.