Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dědici Altnera zpražili ČSSD. Mají nové důkazy ve sporu o 337 milionů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Dědici právníka Zdeňka Altnera odmítli, že by nedávný rozsudek Nejvyššího soudu (NS), který vrátil na začátek případ jejich sporu s ČSSD, byl vítězstvím sociálních demokratů. Na dnešní tiskové konferenci v Praze uvedli, že se chystají na dokazování potřebných tvrzení, k dispozici mají například zhruba 60 výzev zesnulého advokáta adresovaných nynější vládní straně, aby zaplatila svůj dluh vůči němu.

Právní zástupce Altnerových Václav Veselý uvedl, že sociální demokraté po zveřejnění rozhodnutí NS reagovali v euforii. "Myslíme, že je předčasná, řízení neskončilo," uvedl. Na řízení se spolu s dědici Patrikem a Veronikou Altnerovými připravují. "Tvrzení budeme znova dokazovat, jen pro zajímavost, mám zhruba 60 výzev klienta k zaplacení dluhu a smluvní pokuty," dodal.

Altnerová také zdůraznila, že nejnovější verdikt není vítězstvím ČSSD. "Znamená jen to, že Nejvyšší soud požaduje určité okolnosti nově vyjasnit, otázka výhry a nevýhry je budoucí, určitě to není rozhodnutí, že sociální demokracie je zproštěna hradit odměnu otce," uvedla.

Podle zrušeného verdiktu měla ČSSD vyplatit Altnerovým dědicům více než 300 milionů korun v souvislosti se zastupováním ve sporu o Lidový dům. Na rozhodnutí NS čekali účastníci sporu od roku 2016, jeho přípravu zdrželo i dědické řízení.

NS vrátil spor prakticky na začátek, rozhodovat bude opět Obvodní soud pro Prahu 1.

1/2 V roce 2000 ČSSD zaplatila JUDr. Altnerovi částku 50.421.126,- Kč, z toho 1/3 ve výši 16.807.042,- přímo JUDr. Altnerovi a 2/3 ve výši 33.614.084,- Kč, které si nárokovali i Altnerovi spolupracovníci JUDr. Hájek a JUDr. Halbich, zaplatila ČSSD do soudní úschovy.

— Jan Hamáček (@jhamacek) 7. června 2019

Podle rozsudku nebylo smluvní ujednání o odměně za právní služby dostatečně určité. Není ani jasné, co konkrétně Altner pro stranu vykonal. Mohlo by to znamenat nutnost vycházet při stanovení odměny ze zákona o advokacii a advokátního tarifu. Kvůli tomu by bylo nutné, aby Altnerovi dědicové doložili, jaké právní služby advokát pro stranu provedl.

Altnerovi vytvořili internetovou stránku, kde v rubrikách "aktuality a fakta" či "články a mýty" přibližují svůj pohled na spor. Altnerová zdůraznila, že odměna advokáta ve sporu o Lidový dům byla přiměřená délce i komplikovanosti případu. Vždy měla být hrazena teprve z majetku, kterým ČSSD reálně disponovala. "Nejdřív se musí k tomu majetku dostat, až poté hradí otci deset procent odměny," řekla.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Zdeněk Altner EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy