Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti vystavili Babišovi vysvědčení. Z čeho dostal čtyřky a pětky?

Česká pirátská strana
Česká pirátská strana
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Česká pirátská strana vystavila premiérovi Andreji Babišovi (ANO) vysvědčení. Za rámeček si jej nedá. Z chování dostal trojku, ze „školních“ předmětů dostal čtyři čtyřky a čtyři pětky. Nicméně, Piráti mu dali i dvě jedničky.

Piráti své vysvědčení vystavěli celé „koalici ANO, ČSSD s podporou KSČM a občas SPD”. Slovní komentáře jsou však výhradně věnovány osobě premiéra.

V komentáři k trojce z chování Piráti napsali, že je za „za špatnou docházku. Stále si hraje mobilem, píše na Facebook nesmyslné příspěvky a na zahraničních výletech se chytil špatné party (Orbán, Trump). Nenapravitelně opisuje návrhy od opozice a uráží poslance a poslankyně,“ vyčítají Piráti Babišovi a dodávají, že „drze zapírá svoji minulost u StB“ a kvůli svým politickým kauzám nemá „čas na učivo a na prospěchu je to vidět.“

Vystavili jsme vysvědčení vládě.? Bohužel je to tristní. Jedničky dáváme jen z podpory živé kultury (lidi díky premiérovi hodně chodí na koncerty) a čerpání dotací, jinak je to bohužel většinou nedostatečné :( Vysvědčení můžete omrknout také zde ➡️ https://t.co/emvPQNaULu pic.twitter.com/Ww11jIJGCC

— Piráti (@PiratskaStrana) 18. června 2019

Z pěti předmětů Babiš dostal od Pirátů pětku. V dopravní výchově je mu vytknuto, že postavil jen 3,8 km dálnic, což má být méně než za ODS. Pětku z rodinné výchovy si Babiš zasloužil za nepředložení slibovaného zákona o dostupném bydlení a za to, že „nárazově zvyšuje důchody o 180 korun, ale udržitelnost důchodového systému mu nic neříká.“

Piráti si nemohli nechat ujít příležitost, aby neodkázali na sociálních sítích hojně popíraný Babišových výrok o tom, že chce „motýle“ a že včely mají rádi řepku. „Účastnil se sice poznávacího výjezdu za kůrovcem, pozná motýle a včely, ale boj se suchem, klimatickou změnou a kůrovcovou kalamitu naprosto nezvládá,“ vysvětlují Piráti, proč mu za ekologii dali nedostatečnou.

Za český jazyk nicméně Babiš dostal „jen“ čtyřku. „Občas mluví česky, souvislé věty však netvoří. Na písemné interpelace ve školním roce z 14 termínů 12krát chyběl,“ stojí v komentáři. Čtyřku též dostal z informatiky za to, že „stále neumí s počítačem“ a jeho jediným úspěšným projektem v této oblasti je „šikanózní EET“.

Piráti nicméně dali jedničku za pěstitelské práce. „Školní záhonek s řepkou rozšířil na celé Česko. Holding čerpá tak dobře, že nezbývá na ostatní. Jeho pěstitelských úspěchů si všimli i v zahraničí,“ poukazují Piráti na pozornost, které zahraniční média a politici věnují zprávě Evropské komise, podle níž Babiš má střet zájmů a prostřednictvím jím stále ovládaného Agrofertu neoprávněně čerpal evropské dotace. Audit navrhuje jejich vrácení, mělo by se jednat o částku 450 miliónů korun.

Výbornou dostal Babiš i z hudební výchovy a podpory živé kultury. „Aktivně propaguje venkovní koncerty „Venku je hezky” a podporuje kytarové dýchánky v jednacím sále Sněmovny.“ Piráti zde odkazují na předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO), který v jednacím sálu hrál na kytaru a zpíval na předsednickém pultu.

Témata:  Česká pirátská strana Andrej Babiš EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy