Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna ve vládě nebude? Zeman má plán, dojde na něj 12. července

Antonín Staněk (ČSSD)
Antonín Staněk (ČSSD)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Prezident Miloš Zeman přijme 12. července předsedu ČSSD a místopředsedu vlády Jana Hamáčka a ministra kultury Antonína Staňka (oba ČSSD). Schůzka se bude konat na zámku v Lánech. ČTK to dnes řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman ve čtvrtek řekl, že se je chce pokusit usmířit.

ČSSD usiluje o odvolání Staňka z funkce ministra kultury a o jmenování Michala Šmardy (ČSSD) jeho nástupcem. Zeman odmítl Staňkovu demisi přijmout a dosud nevyhověl ani návrhu na jeho odvolání, který mu na konci května poslal předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Zdůvodňuje to především tím, že Staněk se podle něj pokusil rozkrýt ekonomické nesrovnalosti a za to by neměl být trestán. ČSSD odmítá, že by to se snahou o odvolání Staňka souviselo.

Sociální demokracie požaduje, aby Staněk v čele ministerstva skončil do konce června. Zeman dnes ale zahajuje na Vysočině dovolenou a dal najevo, že situaci urychleně řešit nebude. Ústava podle něj nestanovuje lhůtu, kdy má ministra odvolat. ČSSD mluví o možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta, pokud by prezident s výměnou nadále otálel. Hamáček ve čtvrtek po schůzce se Zemanem a po jednání vedení sociální demokracie řekl, že se Česká republika dostala na hranu ústavní krize.

Milión promarněných chvilek ČSSD!Ve čtvrtek nad ránem ČSSD znovu podpoří svou polokomunistickou vládu a ten samý den večer chce vystupovat z té samé vlády, protože jim Zeman nechce vyměnit ministra, což avizuje už asi měsíc...To nevymyslíš. To není ústavní krize, to je slabost!

— Alexandra Udzenija (@UdzenijaAlex) 28. června 2019

O jejím řešení bude dnes dopoledne jednat s premiérem Babišem. Chce od něj slyšet, jaký má předseda vlády plán. Babiš odmítá podat kompetenční žalobu. Věří tomu, že se situaci podaří vyřešit. Pokud Zeman nebude chtít Staňka odvolat, plánuje se s ním sejít. Zástupci sněmovní opozice vyzývají k ústavní žalobě na prezidenta.

Témata:  Miloš Zeman Jan Hamáček Sociální demokracie (SOCDEM) Antonín Staněk

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy