reklama

Senátor Tomáš Czernin ve víkendovém rozhovoru pro Blesk Zprávy potvrdil, že v listopadu hodlá kandidovat na předsedu opoziční TOP 09. Serveru mimo jiné řekl, že straně podle jeho názoru začal chcípat motor. Současný šéf Jiří Pospíšil podle něj splnil svou roli, přesto se domnívá, že předseda musí straně věnovat více času.

Očekává se, že europoslanec a pražský zastupitel Pospíšil se na podzim s Czerninem o vedoucí post utká, už předem ale ztrácí podporu významných členů strany. Otcové zakladatelé a někdejší předsedové TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek mají pro jeho vyzyvatele ze Senátu jen slova obdivu.

„Udělalo na mě hluboký dojem, jak dobyl svůj senátní mandát. Překvapilo mě, jak tam v kraji je opravdu oblíbený. Jisté nadání na to má. Uvidíme, bude sněm, jaký program on představí, jaký program představí předseda Pospíšil. Uvidíme,“ řekl Blesk Zprávám Schwarzenberg, který Czernina zná dlouhá desetiletí.

Ještě výrazněji mu podporu vyjadřuje někdejší ministr financí, který senátora považuje za obdivuhodnou osobnost a úspěšného politika. „Je to člověk s mimořádným životním příběhem, který prokazuje, že on hodnoty TOP 09 má nejenom v sobě a v srdci, ale že je také žije. Jeho vize udělat moderní program pro postbabišovskou dobu, který by překonal tu dobu stagnace, za kterou odpovídá tato vláda, mě velmi oslovil. Pevně věřím, že osloví i voliče.“

Kalousek dokonce serveru přiznal, že Czernina přesvědčoval ke kandidatuře už před dvěma lety. „Říkal jsem mu, že podle mého názoru by byl ideální kandidát on,“ svěřil se Pospíšilův předchůdce v čele TOP 09.

I to jsou nejspíš důvody, proč současný předseda strany s oznámením kandidatury vyčkává, ač Czerninovu kandidaturu na veřejnosti kvituje. Jde prý o důkaz toho, že TOP 09 je zdravá a sebevědomá strana. Sám se přesto rozhodne až koncem léta, dodal však, že má na kandidaturu právo.

„Já jsem do médií jasně řekl, že vzhledem k výsledku, kterého jsem dosáhnul v těch pražských volbách a i evropských volbách, že mám morální právo kandidovat na nějakou z vedoucích funkcí v TOP 09,“ konstatoval pro Blesk Zprávy.