Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klaus oslaví narozeniny: Mým jediným plánem je být a fungovat v plném elánu a chuti

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Česká televize

Praha - Exprezident Václav Klaus v neděli na pražské Štvanici oslaví své 75 narozeniny. Bilancovat příliš nechce, nicméně se svěřil, že první polistopadová léta, kdy se činila zásadní rozhodnutí, byla pro něj nejdůležitější politické období.

"Nejsem člověk, který si dělá plány bodové a konkrétní. Mým jediným plánem je být a fungovat a fungovat v plném elánu a chuti, tak jako to dělám dodnes," řekl bývalý prezident v rozhovoru pro ČTK.

Předpokládá, že i v dalším období bude pokračovat v současných aktivitách, které dělá v rámci Institutu Václava Klause. "To znamená psaní, přednášení, jezdění po světě," poznamenal s tím, že každý týden je v cizině "s nějakými zásadnějšími projevy".

Podotkl, že protože na akcích většinou vystupuje jako hlavní řečník, musí si na ně pečlivě připravit proslov v různých jazycích. Vzpomněl si na cestu autem po Česku minulý týden, kdy během jízdy udělal korekturu projevu v němčině. "Dodělám to a sáhnu vedle, vezmu projev do Monte Carla v angličtině a bez minuty přestání prostě přeskočím z jednoho jazyka do druhého. Tak takhle já žiju a doufám, že ještě takhle dlouho žít budu," řekl Klaus.

Za nejzajímavější období svého politického života považuje první tři léta po pádu komunismu. "Ty zásadní věci jsem dělal v prvních třech letech po pádu komunismu, když jsem byl ministr financí, a kdy se lámal náš svět, a kdy se dělaly fundamentální věci, a to nejenom v té oblasti ekonomické," podotkl Klaus.

V té době podle svých slov pochopil, že nelze být "odbornickým technokratickým ministrem financí", ale že za sebou musí mít politickou stranu, která by mu dala základní sílu. Poznamenal, že jeho základní charakteristikou bylo, že se vždy opíral "o normální lidi takzvaně dole" a ne o politické nebo mediální celebrity.

Témata:  Václav Klaus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy