reklama

"Chtěl bych Borisi Johnsonovi poblahopřát ke zvolení. Očekávám, že bude chtít velmi rychle zahájit jednání s EU. Evropská unie ale v tuto chvíli trvá na dohodě, která byla dojednána. Bedlivě jsem sledoval kampaň obou kandidátů, oba upřednostňují tvrdý brexit před dohodou. To staví do určité pozice i EU," napsal Petříček.

"Nesmíme zapomínat, že to ovlivňuje životy lidí na obou stranách. Na druhé straně se britská sněmovna opakovaně vymezila proti odchodu Spojeného království bez dohody. Situace bude i proto pro Borise Johnsona komplikovaná. Pro mě je důležité, abychom zachovali jednotnou pozici EU 27," dodal ministr.

Pokud by cesta odkladu brexitu, který je nyní v plánu 31. října, přivedla obě strany k nalezení podpory pro dojednanou dohodu, podle Petříčka by se taková možnost měla zvážit. "Boris Johnson ale hovořil jasně. Pravděpodobnost tvrdého brexitu se podle mě v tuto chvíli zvýšila," uvedl ministr.

Podle Babiše je Johnson energický a charismatický politik. Předseda české vlády se těší, až se s ním seznámí. V kampani Johnson hovořil o brexitu bez dohody, Babiš preferuje dohodu. "Uvidíme, jestli změní rétoriku a poté, co se seznámí s detaily, bude mít pocit, že je to dobré rozhodnutí. A jestli nepřijde s něčím, protože bude součástí Evropské rady," řekl dnes novinářům při návštěvě Ústeckého kraje. Británie je podle Babiše českým strategickým partnerem a spojencem v EU.

"Těším se na pokračování úzké spolupráce obou našich stran. Přeji mu, aby úspěšně provedl Británii úskalími brexitu s výsledkem, který bude posilovat vztahy mezi Británií a Českou republikou," napsal na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

"Gratuluji Borisi Johnsonovi k zisku významné pozice a doufám, že bude z pozice premiéra k brexitu přistupovat zodpovědněji, než jak činil doposud. Jeho hlavní rolí bude ukončit současnou agonii kolem odchodu Velké Británie z EU a celou věc smysluplně dořešit," uvedl šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

"Borise Johnsona jako zastánce tvrdého brexitu vnímám kriticky. Domnívám se, že je třeba i při brexitu, který považuji za špatný a nerozumný, dosáhnout racionální a nosné dohody mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Je to v zájmu obou stran," napsal ČTK člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Mihola (KDU-ČSL).

Odchod bez dohody si podle něj nepřeje ani EU, ani britský parlament, ani Britové. "Brzy se může dočkat i opozičního stranického křídla, jak si to zažila Theresa Mayová," dodal Mihola.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek poznamenal, že nástup Johnsona je spravedlivý. "On spolu s ostatními Velkou Británii dostal tam, kde je teď, tak ať tedy najde cestu, která bude pro Spojené království nejlepší. Lepší dohodu než premiérka Mayová ale už nevyjedná," napsal ČTK.

"Doufáme, jakožto součást EU, že se s novým premiérem jednání o brexitu konečně pohnou, Velká Británie si ujasní, co přesně chce a vleklý proces odchodu z EU se - za rozumných podmínek - završí," uvedl na dotaz ČTK předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

"Boris Johnson nasliboval a řekl řadu věcí, které není možné splnit, nebo nejsou pravda. Myslím, že brexit pod jeho vedením nebude záležitost tragická, ale přímo tragikomická. Je mi líto, že důsledky ponesou především britští občané," napsal ČTK místopředseda Pirátů a europoslanec Mikuláš Peksa.