Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Portfolio pro Česko je nejasné, Jourová jednala s von der Leyenovou

Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová
Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová
Foto: European Union

Česká eurokomisařka Věra Jourová se dnes v Bruselu sešla s budoucí předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, která řeší její možnou pozici ve svém nastávajícím týmu. Jourová na twitteru uvedla, že při neformálním setkání nepadly konkrétní návrhy týkající se náplně její budoucí práce.

Podle Jourové byla řeč o spravedlnosti a rovných příležitostech v rámci Evropské unie či o evropské budoucnosti. Právě dvě zmíněná témata měla česká zástupkyně v komisi na starosti během končícího pětiletého období a její práce byla v Bruselu většinou hodnocena dobře.

Premiér Andrej Babiš, který ji minulý týden von der Leyenové navrhl jako českou kandidátku do nového exekutivního sboru, vidí její budoucnost v jiném portfoliu více spojeném s ekonomikou. O oblast vnitřního či digitálního trhu však projevuje zájem více zemí a o konkrétním rozdělení oblastí bude von der Leyenová patrně rozhodovat až v příštích týdnech.

Nová šéfka komise se v těchto dnech schází s řadou kandidátů, které již jejich země oficiálně představily. Podle webu Politico jen během úterka přijala možné budoucí eurokomisaře z Řecka, Finska, Estonska, Kypru a Malty.

Kompletní seznam by měla von der Leyenová mít na konci srpna, o měsíc později čeká kandidáty slyšení v Evropském parlamentu, jehož schválení pro zisk postu eurokomisaře potřebují. Nová EK začne úřadovat 1. listopadu.

Témata:  EU Věra Jourová Ursula von der Leyenová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy