Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražda Coxové je šok pro celý svět. Zeman a Sobotka kondolovali Cameronovi

Britský premiér David Cameron na návštěvě v Praze
Britský premiér David Cameron na návštěvě v Praze
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes zaslali kondolence předsedovi britské vlády Davidu Cameronovi kvůli vraždě labouristické poslankyně Jo Coxové.

"Je mi nesmírně líto Jo Coxové, jejích dětí a rodiny. Bojovala za dobrou věc. Děkuji všem lidem, kteří mají v dnešní Británii stejnou odvahu," napsal Sobotka v prohlášení na stránkách ČSSD. "Veřejná činnost, kterou vykonávala paní Coxová, je obdivuhodná a její násilná smrt je šokem pro celý demokratický svět," uvedl Sobotka v telegramu, který odeslal během své návštěvy v Číně.

Sobotka dodal, že ho zpráva o tragické smrti Coxové hluboce zasáhla. "Je to obtížný moment pro Velkou Británii a její demokracii, kterou mám ve velké úctě. Tlumočte mou účast prosím také rodině paní Coxové. Ve svých myšlenkách jsem zejména s jejími dvěma dětmi," napsal premiér.

Zeman napsal předsedovi labouristů Jeremymu Corbynovi, že společně s poslankyní byly napadeny základní hodnoty demokratické společnosti, podle nichž je politické násilí nepřípustné. "Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast vám i rodině paní Coxové," uvedl Zeman.

"Celá labouristická strana a rodina - prakticky celá země - je v šoku z dnešní hrozivé vraždy Jo Coxové," uvedla v oficiálním prohlášení britská Labour Party. "Joe zemřela ve chvíli, kdy vykonávala svou občanskou povinnost v srdci naší demokracie, kdy poslouchala a reprezentovala lidi, kterým se rozhodla sloužit," dodala.

Incident se stal na chodníku před městskou knihovnou ve městě Birstall, hrabství West Yorkshire, kde měla poslankyně setkání s voliči. Podle svědka Bena Abdallaha čekal na Coxovou na ulici muž v bílé kšiltovce, který na ni po opuštění knihovny brutálně zaútočil. Do potyčky se vmísil další muž, který se snažil poslankyni pomoci a při útoku byl sám vážně zraněn.

Témata:  Bohuslav Sobotka David Cameron Miloš Zeman Jo Coxová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy