Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České vojáky na Sinaji ohrožovali teroristé, museli se přesunout na jinou základnu

Ilustrační Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Ilustrační Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Čeští vojáci z letecké jednotky CASA byli koncem května na Sinaji přesunuti na jinou základnu. Důvodem je změna bezpečnostní situace v regionu.

V misi mezinárodní organizace MFO (Multinational Force and Observers - Mnohonárodní síly a pozorovatelé) na Sinajském poloostrově působí Češi od listopadu 2009. O čtyři roky později byla do mise vyslána i letecká jednotka se strojem CASA. Ta má za úkol společně s mezinárodními pozorovateli na palubě letounu monitorovat situaci nad egyptsko-izraelskou hranicí.

Češi dosud sloužili na větší základně mise na severu Sinaje v El Gorah, asi 20 kilometrů od Středozemního moře. Situace v jejím okolí se ale podle české armády v posledních měsících zhoršovala kvůli aktivitám povstalců. "Časté dopady střel z ručních zbraní a operace egyptských ozbrojených sil k potlačení aktivit povstalců v bezprostřední blízkosti základny vedly velitele sil MFO k rozhodnutí o přesunu části personálu základny," uvedla na svém webu česká armáda. Jižní základna mise je poblíž egyptského letoviska Šarm aš-Šajch.

K přesunu byl použit právě český letoun CASA. Jeho posádky během 33 hodin uskutečnily sedm přeletů, během kterých přepravily na klidnější jih Sinaje 385 příslušníků mise a 8,6 tuny materiálu.

"V misi na Sinaji jsme začínali v docela klidném prostředí, dnes se to prostředí podstatně zhoršilo," poznamenal náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Přestěhování letecké skupiny podle něj ovlivnilo působení teroristických skupin.

Témata:  Armáda České Republiky terorismus Egypt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy