reklama

Dvacetiletá smlouva na pronájem vypršela církvi letos v květnu. Chrám je přitom pro české pravoslavné jakýmsi středobodem. Atentát na Heydricha a všechno, co po něm následovalo, je s ním navíc neodmyslitelně spjat. Útočiště a úkryt parašutistům totiž poskytli jeho duchovní.

Pro pravoslavnou církev jsou úvahy o případném neprodloužení nájemní smlouvy obrovským překvapením. Chrám je pro ni nesmírně důležitý. "Zájem máme enormní, řekl bych až životní. Bez katedrály tahle církev neexistuje. Chrám je jejím srdcem," řekl listu tajemník vladyky Ondřej Chrást.

Pravoslavná církev požádala Prahu o roční partnerství, díky němuž by mohla provozovat celou katedrálu jako doposud. Teď je totiž bez smluvního vztahu a jeden rok by mohl pomoci vyřešit nastalou situaci.

Na výboru pro kulturu ale byla smlouva už dvakrát odložena. Nejdřív na začátku května a teď znovu. Respektive výbor v červnu pro partnerství hlasoval. Dokonce úspěšně. "Eliška Kaplický ale hlasování prohlásila za zmatečné, což podle nás není pravda. Celá věc se tak bude znovu řešit v září," tvrdí zastupitel Novotný. Důvodem má být právě záměr pražské buňky ANO pronajmout památník někomu jinému.

Proč chce vedení města dát památník do pronájmu někomu jinému? "Uvnitř kostela ani nejsou vidět fresky, protože je to špinavé. A kdo to vymaloval, aby to aspoň nějak vypadalo, byl Vojenský historický ústav. Spolupráce s nimi už je nastavená. Stálo by za to, aby se objekt zrenovoval. Ačkoli tam chodí hodně návštěvníků, kostel nevypadá tak, že bychom na to byli pyšní," řekla LN Eliška Kaplický.

Pravoslavná církev poslala dopis primátorce Adrianě Krnáčové (ANO), Elišce Kaplické (ANO) a radnímu pro kulturu Janu Wolfovi (KDU-ČSL). Žádají v něm, aby mohli jednat o formách výpůjčky. "Věřím, že společně nalezneme cestu, jak místo symbolické pro český národ, pro církev pak Svaté místo, důstojně i nadále společně provozovat ku prospěchu návštěvníků z celého světa i k památce těch, kteří zde položili své životy za svobodu naší vlasti i za svobodu celého světa," píše se na závěr dopisu.