Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Následky vichřice ve Slezsku se likvidovaly i dnes

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: HZS Olomouckého kraje

Ostrava - Moravskoslezský kraj se včera potýkal se silným větrem, který napáchal mnoho škod. Hasiči měli plné ruce práce i dnes. V souvislosti s počasím bylo v regionu zraněno několik lidí.

"Hasiči odstraňují stromy a silné větve tam, kde tvoří překážku, například na veřejných komunikacích," vysvětlil mluvčí hasičů Petr Holub. Do dnešních 17:00 podle něj hasiči evidují více než dvě desítky výjezdů spojených s likvidací následků pátečního větrného počasí, nejčastěji pomáhali v Ostravě.

Silný vítr zasáhl region v pátek okolo 05:00 a utišil se až okolo 18:00. Hasiči za zhruba 13 hodin vyjížděli k přibližně 440 událostem. Vítr působil problémy v celém regionu, nejvíce ale v Ostravě.

Záchranáři vyjížděli k celkem osmi případům, šestkrát se jednalo o zraněné lidi, ve dvou případech pak pomáhali pacientům, kteří byli s vážnými obtížemi v domácím léčení a byli napojeni na přístroje podporující dýchání. "Při výpadku proudu sice v obou případech přístroje přešly na bateriový provoz, ten je však časově omezený a při déle trvajícím výpadku elektrické energie hrozilo selhání přístroje a smrtelné ohrožení pacientů," řekl v pátek mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

V noci na neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Na jihu Čech přechodně až zataženo a srážky místy. Přes den převážně oblačno, místy přeháňky, odpoledne ojediněle bouřky. Večer na jihovýchodě postupně až zataženo. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách 20 až 24 °C, na Moravě a ve Slezsku 23 až 27 °C, v 1000 m na horách kolem 15 °C, v Jeseníkách a v Beskydech kolem 18 °C. Slabý proměnlivý, během dne postupně mírný severní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  vichřice Moravskoslezský kraj hasiči

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy