Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inspekce jde proti Babišovi. Ministr financí něco provedl?

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš si pořádně zavařil. Zmínil se totiž o vyšetřování týkajícího se Škody Transportation, o kterém podle ministra vnitra Milana Chovance nemohl vědět z veřejných zdrojů. Generální isnpekce bezpečnostních zdrojů proto bude nyní prošetřovat, jestli Babiš nemá přístup k interním informacím z protimafiánského útvaru.

Koaliční krize kvůli reorganizaci policie se pořádně vyostřila poté, co ministr financí Andrej Babiš v živém vysílání TV Nova obvinil ministra Chovance ze střetu zájmů kvůli údajnému vyšetřování Škody Transportation. Podle Chovance totiž nemůže mít tyto informace z veřejných zdrojů.

"Pan Šlachta byl neposlušný policista a střet zájmů má ČSSD, protože ten útvar vyšetřuje Škodu Arbitration, Škodu Transportation, což je blízká firma panu Chovancovi," prohlásil Babiš.

Chovanec se ale zachoval jinak, než ministr financí očekával. "Žádám okamžitě přezkum mediálních výstupů, jestli ÚOOZ šetří Škodu Transportation. Pro mě je to naprosto nová informace a pan Babiš by měl říct, odkud to ví," zareagoval Chovanec.

Slova Andreje Babiše se prý týkaly sporné arbitráže kolem zpožděných dodávek lokomotiv. A informace, že České dráhy podaly trestní oznámení, je podle něj veřejně známá.

"Zdá se, že pan Chovanec po ovládnutí celé policie a úkolování nejvyššího státního zástupce Zemana, který teď bude dozorovat neposlušného státního zástupce Ištvana, řídí i GIBS, kde dosadil ředitele a ten poslouchá na slovo," uvedl dále Babiš.

"Pan Chovanec mi vyhrožoval, že to nechá prověřit, ve čtvrtek ve vaší televizi, a už to GIBS řeší. Škoda, že GIBS neřešil řádně kauzy celní správy, o které jsme ho žádali. Na ten výslech se těším. Měl by být veřejný za přímého přenosu vaší televize," pokračoval.

To si ale ministr Chovanec nenechal líbit. "Pan Babiš přece ví, že GIBS nepatří pod vnitro. Pokud se nějaké šetření opravdu vede, pak na jeho konci budou dva možné závěry: buď se ukáže, že pan Babiš v TV Nova lhal, nebo že má informace z policejních spisů, které mít nesmí. Obojí bude zajímavá zpráva pro jeho voliče," řekl.

A stranou nezůstal ani předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "To není nic nového, že Andrej Babiš práská policajtům a dostává od nich za to důvěrné informace, to všichni víme dvacet let. A nedělá to jen dvacet let - má na to estébácký výcvik," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš Milan Chovanec Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy